2024. április 23. kedd
More

    Már a 120/80 is magas?

    Egycsapásra 46 millióval ugrott meg hivatalosan az Egyesült Államokban azoknak a száma, akiknek aggodalomra adhat okot a vérnyomásuk. A hirtelen létszámbővülés oka az új irányelvek szabta optimális vérnyomás, amely alacsonyabb a korábban hirdetettnél.

    Az Egyesült Államok Nemzeti Szív-, Tüdő- és Vérintézete (NHLBI) szerint már a 120/80-as vérnyomástól felfele mindenki a magas vérnyomás előtti állapotban van. Ugyanakkor az intézet gyógyszeres kezelést csak a 140/90-es vérnyomástól tart indokoltnak.

    Mit tegyenek tehát azok, akik vérnyomás szempontjából ebbe a magas vérnyomás „előszobájának” tartott mezsgyébe esnek? A jelszó: irány a saláta bár, méghozzá futólépésben!

    A magas vérnyomás megelőzésével, szűrésével és kezelésével foglalkozó intézet ajánlásai nem éppen meglepően újak, az viszont érdekes, hogy a várható vérnyomáscsökkenés eredményét tekintve mennyire egzaktak.

    – Először is fogyjunk! Tíz kilogramm túlsúlytól megszabadulva, máris 5-10 egységgel csökkenthetjük vérnyomásunkat.

    – Táplálkozzunk egészségesen! Ezzel máris annyival csökkenthetjük vérnyomásunkat, mintha a vérnyomáscsökkentő gyógyserek valamelyikét szednénk. Az unalomig ismert recept: válasszunk gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrendet, inkább zsírszegény termékeket fogyasszunk, kevés legyen bennük a só és a telített zsírsav.

    – Mozogjunk! Félórányi élénk tempójú séta – ha tehetjük minden nap – mintegy 4-9 egységgel viszi le a vérnyomást. A testmozgás úgy hat az artériákra, mint a gyógyszerek, mondhatni valóságos gyóygszer: rugalmassá és gyulladásmenetessé teszik őket, így az érfalak nem keményednek és nem duzzadnak meg, ami a szív- és érrendszeri betegségek egyik legfőbb jellemzője.

    – Csak mérsékelten igyunk szeses italt! Naponta két pohár itallal, kisebb súlyúak esetében egy itallal még nem „szabadul el” vérnyomásunk.

    A szakértők pontosan nem tudják megmondani, hogy a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend, miért csökkenti a magas vérnyomás és a szívbetegségek kockázatát, de valószínűsítik, hogy ez nagy vitamin- és ásványi anyagtartalmának köszönhető. A növényi eredetű tápanyagokban gazdag étkezés csökkenti a rák, a cukorbetegség és a szélütés kockázatát is.

    A vérnyomásban már egy kis változás is jelentős – állította a témáról tartott sajtóértekezletén Aram Chobanian, a bostoni orvosi egyetem dékánja, aki vezetője volt az új ajánlásokat kidolgozó bizottságnak. Tennünk kell azért, hogy megelőzzük a magas vérnyomást, mégpedig nem gyógyszerekkel – vélekedett. Nem sokkolni akarjuk az embereket, hanem cselekvésre ösztönözni – idézte őt a CNN amerikai hírtelevízió internetes oldalán.

    Az új irányelvek az orvosokat is arra buzdítják szenteljenek nagyobb figyelmet a problémának. A magas vérnyomású emberek egyharmada nem is tud a betegségéről – állítják.

    A kutatók szerint sokan, akik most egycsapásra a magas vérnyomást megelőző állapotúak kategóriájába kerültek, valószínűleg hitetlenkednek, és nehéz lesz meggyőzni őket a megfelelő változtatások szükségességéről. Egyes orvosok szerint az oktatás, nevelés jelenti a kulcsot a probléma megoldásához. Az Egyesült Államokban az emberek kilencven százalékának van esélye arra, hogy kialakul nála a magas vérnyomás, különösen ötvenéves kora után – fejtette ki Aram Chobanian. Más országokban, ahol az emberek többet mozognak és kevesebb sót fogyasztanak, messze nem ilyen magas az arány.

    Az NHLBI orvosa, Edward Roccella szerint egy szakértői csoport máris felszólított arra, hogy az amerikai élelmiszer szektorban a következő tíz évben évente 5 százalékkal csökkentsék a hozzáadott só mennyiségét. A sótartalom lassú csökkentésével az élelmiszer ellátási láncban az amerikaiak fokozatosan ráhangolódhatnak a kevésbé sós ételekre – mondja az amerikai orvos.

    A legutóbbi tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát már a 115/75-ös érték felett komolyan kell venni – mutatott rá Edward Roccella az új irányelvek társszerzője.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!