2024. április 20. szombat
More

    Az elhízottság lehet a XXI. század népbetegsége

    Fennáll a veszély, hogy az egészségkárosító hatások szempontjából a XXI. században az elhízottság lesz az, ami a XX. században a dohányzás volt – figyelmeztetett az Európai Bizottság egészségügyi és fogyasztóvédelmi kérdésekért felelős tagja.

    David Byrne abból az alkalomból tette ezt a megállapítást, hogy Genfben tanácskozik az Egészségügyi Világszervezet (WHO) éves közgyűlése, amelynek egyik fő témája az egészséges táplálkozás és a testmozgás népszerűsítésére irányuló világméretű stratégia. A programot a WHO az ENSZ egy másik szakosított szervezetével, az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezettel (FAO) közösen valósítja meg.

    Byrne szerint a két szervezet által kezdeményezett stratégiát riadókészültség elrendeléseként kell értelmezni. Az egészségtelen, kiegyensúlyozatlan táplálkozás és a mozgásszegény életmód ugyanis időzített bombaként működik, az elhízottság terjedése pedig a várható élettartam csökkenésével fenyeget.

    „Az európaiak mintegy 20-30 százaléka szenved súlyfeleslegtől vagy kóros elhízottságtól. Ha a jelenlegi irányzatok folytatódnak, nem telik bele sok idő, s a többségük ebbe a kategóriába fog tartozni. A kormányoknak, az élelmiszeriparnak, a civil szervezeteknek és a fogyasztóknak együtt kell működniük az egészségesebb jövő érdekében” – fűzte hozzá a biztos.

    Állásfoglalásában utal arra, hogy az elhízottsággal foglalkozó nemzetközi szakértői csoport becslései szerint a nyugati országokban az egészségügyi kiadásoknak a 2-8 százaléka már most is ezzel a jelenséggel áll kapcsolatban.

    Az Európai Bizottság tavaly júliusban kezdeményezte egy olyan irányelv elfogadását, amelynek az lenne a célja, hogy a fogyasztók pontosabb és hitelesebb információkat kapjanak az élelmiszeripari terméktájékoztatókból az adott áru tápértékéről vagy az egészségre gyakorolt hatásairól. A jogszabályt várhatóan jövőre fogadja el az Európai Parlament és a miniszterek tanácsa.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!