2022. július 5. kedd
More

  Testmozgással a koleszterin ellen

  A testmozgás még akkor is jótékony hatással van a koleszterinszintre, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, ha nem fogyunk tőle – mutatta ki első ízben egy amerikai tudományos vizsgálat.

  A pácienseknek nem kell feltétlenül fogyniuk. Dobjuk tehát nyugodtan sutba a mérleget! A lényeg a mozgás és annak akár legegyszerűbb módja, a különböző tornagyakorlatok rendszeres végzése – állítja William Kraus kardiológus a vizsgálat vezetője.

  A fizikai aktivitásnak a mennyisége és nem az intenzitása az, ami befolyással van a koleszterinszintre – áll a vizsgálatokat ismertető tanulmányban, amely a New England Journal of Medicine hasábjain jelent meg. Az Észak Carolina állambeli Duke Egyetem kutatói azt is kimutatták, hogy a vérzsírszint, amelyet az orvosok hagyományosan használnak a “jó” és “rossz” koleszterin mérésére, nem a legjobb jelzőszám a szívbetegségek kockázatának kimutatására.

  A tanulmány leglényegesebb megállapítása, hogy a testmozgás pozitív hatású azoknak a részecskéknek a méretére és számára, amelyek a koleszterint szállítják a vérben. A koleszterin egy olyan lipid, amelynek fehérjékhez kell kötődnie (így jönnek létre a lipoproteinek), hogy a vérben keringve táplálhassa a szöveteket. E lipoproteinek túl nagy koncentrációja a vérben növeli a szívroham kockázatát, hosszú távon lerakódik az érfalakra és az erek szűkülését idézi elő.

  A most megjelent tanulmányból az tűnik ki, hogy a kisebb méretű és tömörebb fehérjékhez kapcsolódó koleszterin nagyobb valószínűséggel idézi elő a szív- és érrendszeri elváltozásokat, mint a nagyobb és “bolyhosabb” fehérjék (proteinek) által “szállított” koleszterin. Kiderült az is, ha sok testmozgást végzünk, egyaránt növekszik a jó és rossz koleszterint szállító részecskék mérete. Vagyis mindenképpen mozgassuk meg magunkat!

  A testmozgásnak a koleszterinre gyakorolt közvetlen hatását azért nem sikerült eddig kimutatni, mert mindig a lipid-szintet mérték, és nem fordítottak figyelmet a koleszterint szállító részecskék méretére – jegyezte meg az AFP ismertetésében.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!