2024. április 19. péntek
More

    Testmozgással a koleszterin ellen

    A testmozgás még akkor is jótékony hatással van a koleszterinszintre, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, ha nem fogyunk tőle – mutatta ki első ízben egy amerikai tudományos vizsgálat.

    A pácienseknek nem kell feltétlenül fogyniuk. Dobjuk tehát nyugodtan sutba a mérleget! A lényeg a mozgás és annak akár legegyszerűbb módja, a különböző tornagyakorlatok rendszeres végzése – állítja William Kraus kardiológus a vizsgálat vezetője.

    A fizikai aktivitásnak a mennyisége és nem az intenzitása az, ami befolyással van a koleszterinszintre – áll a vizsgálatokat ismertető tanulmányban, amely a New England Journal of Medicine hasábjain jelent meg. Az Észak Carolina állambeli Duke Egyetem kutatói azt is kimutatták, hogy a vérzsírszint, amelyet az orvosok hagyományosan használnak a „jó” és „rossz” koleszterin mérésére, nem a legjobb jelzőszám a szívbetegségek kockázatának kimutatására.

    A tanulmány leglényegesebb megállapítása, hogy a testmozgás pozitív hatású azoknak a részecskéknek a méretére és számára, amelyek a koleszterint szállítják a vérben. A koleszterin egy olyan lipid, amelynek fehérjékhez kell kötődnie (így jönnek létre a lipoproteinek), hogy a vérben keringve táplálhassa a szöveteket. E lipoproteinek túl nagy koncentrációja a vérben növeli a szívroham kockázatát, hosszú távon lerakódik az érfalakra és az erek szűkülését idézi elő.

    A most megjelent tanulmányból az tűnik ki, hogy a kisebb méretű és tömörebb fehérjékhez kapcsolódó koleszterin nagyobb valószínűséggel idézi elő a szív- és érrendszeri elváltozásokat, mint a nagyobb és „bolyhosabb” fehérjék (proteinek) által „szállított” koleszterin. Kiderült az is, ha sok testmozgást végzünk, egyaránt növekszik a jó és rossz koleszterint szállító részecskék mérete. Vagyis mindenképpen mozgassuk meg magunkat!

    A testmozgásnak a koleszterinre gyakorolt közvetlen hatását azért nem sikerült eddig kimutatni, mert mindig a lipid-szintet mérték, és nem fordítottak figyelmet a koleszterint szállító részecskék méretére – jegyezte meg az AFP ismertetésében.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!