2023. június 5. hétfő
More

  Mi okozza a szülés utáni hajhullást?

  A haj leggyakrabban körülbelül három hónappal a szülés után kezd hullani. „Születés után a haj általában stabil, majd a szülés után három-négy hónappal megindul a telogén effluvium vagy intenzív hajhullás” – mondja Dr. Mariwalla. – “Sajnos ez gyakran egybeesik a rossz alvással és az általános kimerültséggel, amióta új baba van a házban.”

  Ez a kombináció a hajhullást érzelmi eseménnyé teheti. Ez időnként az új szülőket sebezhetővé és nyugtalanná teszi. Dr. Mariwalla azt mondja pácienseinek, hogy ez idő alatt maradjanak nyugodtak. – “A legfontosabb dolog a megnyugtatás, hogy nem fognak kopaszodni, de csaknem egy évbe telhet, amíg az összes szőr visszanő” – mondja Dr. Mariwalla.

  Sajnos még mindig vannak kérdések, hogy miért fordul elő hajhullás, eltekintve az új szülők által tapasztalt hormoningadozásoktól. Tudjuk, hogy a hajhullás nagyon is valós mellékhatás.

  „A szülés utáni telogén effluvium továbbra is kevéssé tanulmányozott, és hiányoznak a szilárd adatok bármilyen elmélet bizonyításához, hogy miért történik ez” – mondja Bridgette Hill, a Root Cause Scalp Analysis alapítója és okleveles trichológusa. – “Az elméletek a megnövekedett progeszteronszinttől és a megnövekedett vasbeviteltől a táplálkozási hiányosságokig terjednek.”

  A szoptatás is a hajhullás egyik tényezője, mivel igen megterhelheti a szervezetet. „A szoptatás befolyásolhatja a hormonális és táplálkozási egyensúlyt is, ami hajhulláshoz vezethet” – jegyzi meg Hill.

  Dr. Yates elmagyarázza, hogy a baba megszületését követő 24 órán belül az ösztrogén és a progeszteron jelentősen csökken az új szülőben. “Az ösztrogén még jobban csökken a szoptatással, mert a felesleges ösztrogén megzavarhatja a tejtermelést” – mondja Dr. Yates.

  Hogyan lehet megbirkózni a szülés utáni hajhullással?

  Ha úgy érzed, elbátortalanít a hajhullás, azt mondja a szakember, ne feledd, hogy ez egy átmeneti szakasz. Az orvos szerint a legtöbb vedlés körülbelül három hónappal a kezdete után megszűnik. Ha tudod, hogy ez mikor fog valószínűleg alábbhagyni, az segíthet mentálisan és érzelmileg felkészülni erre a változásra.

  Ne feledd, hogy a szülés utáni hajhullás azért következik be, mert most szültél egy babát. Próbálj meg a nagyobb képre koncentrálni, és legyen hosszú távú látásmódod.

  „Ne bántsd magad” – mondja Pacheco. – „A tested fantasztikus dolgot végzett, és nagyon sok munkát igényelt. A szülés utáni hajhullás minden újdonsült anyánál előfordul, különböző mértékben. A legjobb tanácsom az, hogy az újranövekedésre összpontosíts, mert ha egyszer kihullik, meg fog újulni a maga útján.”

  Mivel ennek a kihullásnak semmi köze a hajad egészségéhez vagy hajszálaihoz, nem lehet megállítani, ha egyszer elkezdődik. Vannak azonban módok a veszteség csökkentésére.

  “A stresszhormonok hajhulláshoz is vezethetnek” – mondja Pacheco. – Szóval próbálj meg ne essen pánikolni – a tüszők nem halnak ki kopaszságba; csak visszaállítják és elengedik a régi növekedést. A hajad vissza fog térni. Gyakran erősebb és teltebb lesz, mint korábban, és talán új textúrával vagy hullámmal bővül.”

  Hogyan kezeljük a szülés utáni hajhullást?

  A legjobb, ha ez idő alatt megpróbálod korlátozni a fejbőr irritációját és gyulladását. Próbáld meg elkerülni az olyan összetevőket, mint a szulfátok, parabének és más durva vegyszerek, amelyek samponokban és hajformázó termékekben találhatók. “Gyulladást okozhatnak a fejbőrben, ami túlzott hajhulláshoz és az új növekedés gyengüléséhez vezethet” – mondja Pacheco. „Használj vitaminban és fehérjében gazdag samponokat, kondicionálókat és maszkokat. Keress olyan összetevőket, mint a keratin és a kollagén, amelyek segítenek megerősíteni a hajat.”

  A koffein egy másik nagyszerű összetevő a véráramlás serkentésére. Antioxidáns tulajdonságai miatt gyakran használják bőr- és hajápolásban. A véráramlást úgy is serkentheted, ha naponta kézzel átmasszírozod a fejbőröd. Ezt manuálisan is megteheted, egyszerűen úgy, hogy ujjaid a fejed körül mozgatod a zuhany alatt. A biotint, cinket és vasat tartalmazó vitaminok szintén segíthetnek a hajnövekedésben.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!