2024. április 26. péntek
More

    A koszorúér betegségek megelőzése

    A szív-érrendszeri betegségek világszerte, így Magyarországon is a vezető halálokok közé tartoznak. Különösen veszélyesek a koszorúér megbetegedései, amelyek helyes életmóddal jórészt megelőzhetők. A tévé-doktor életviteli tanácsokat ad a rizikófaktorok csökkentésére.

    A koszorúér betegségek a szív elégtelen oxigén ellátását okozzák. Azt az állapotot, amikor a koszorúér szűkülete, meszesedése következtében a szívizom károsodik, adott szakaszai elhalnak, és emiatt a szív működése jelentősen beszűkül, elégtelenné válik.

    A fejlett országokban a kiterjedt kampányok, s az óriási propagandamunka következtében bizonyos javulás következett be. Sajnos hazánkban – a felvilágosító munka ellenére – a helyzet változatlan. Pedig jól megtervezett, kidolgozott programok állnak előttünk, mind az orvosok, mind a betegek számára.

    A háziorvosoknak fontos szerepük van a megelőzésben. Kiemelten kell kutatniuk, szűrniük a koszorúér-elmeszesedésben szenvedőket, vagy más helyen jelentkező érszűkülettel szenvedőket, a cukorbetegeket, a nagy kockázati tényezőkkel élő, még egészséges embereket. A fő kockázati tényezők: a dohányzás, a magas vérnyomás, a magas vérzsír szint, az emelkedettebb vércukorszint és a családban fiatal korban előforduló koszorúér betegség. Az utóbbi esetben a hozzátartozók, azaz a vérrokonok szűrése is fontos.

    A megelőzés legfontosabb eleme az életmód gyökeres megváltoztatása. A rizikótényezők csökkentése látványos javulást hozhat a jelenleg igen kedvezőtlen statisztikánkban.

    Ami rajtunk múlik

    Első és legfontosabb teendő a megelőzés területén a dohányzás azonnali és teljes elhagyása. Ma már nem képezi vita tárgyát az összefüggés a dohányzás és a koszorúér betegségek gyakorisága között, sőt az is valószínű, hogy a passzív dohányzás is növeli a rizikót. A dohányzás növeli a véralvadási készséget, a füstben lévő szénmonoxid „lelöki” a vörösvérsejtről az oxigént, és sorolhatnám tovább a káros hatásait.

    A következő lépés az egészséges táplálkozás. Csökkenteni kell az állati zsiradék bevitelét, legalább a napi összkalória 30 százalékára. Jó hatású a só és alkoholfogyasztás csökkentése, illetve a halételek, a friss gyümölcsök és a zöldségek fogyasztásának növelése.

    A testmozgás csökkenti a testsúlyt, a vérzsír szintet, a vérnyomást. A rendszeres testmozgást végző ember teljesítő képessége javul, és nem utolsó sorban a közérzete.

    A magas vérnyomás betegséget ki kell szűrni (meg kell méretni a vérnyomást), és gyógykezeltetni kell, ugyanis a magas vérnyomás komoly kockázata a szívkoszorú érelmeszesedésnek és a szívizom infarktusnak.

    Hasonló módon fontos a vérzsír szintek ismerete és megfelelő gyógykezelése. A magas koleszterinszint (ezen belül az úgynevezett ártó koleszterin) nagy kockázatot jelent a koszorúér elmeszesedésének kialakulásában.

    Napjainkban gyógyszerek tömege áll rendelkezésre mind a magas vérnyomás, mind a magas vérzsír szintek kezelésére, de a gyógyszerek csak akkor érnek valamit, ha azokat rendszeresen szedik, hatásukat folyamatosan ellenőrzik. Ezért a jó orvos-beteg kapcsolat nélkülözhetetlen a megelőzés és a gyógyítás folyamatában.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!