2024. április 25. csütörtök
More

    Hadüzenet az iskolai elhízásnak

    Súlycsökkentő döntést hozott több amerikai iskola: a tanulók elhízásának megakadályozása végett ki fogja tiltani a büfékből az úgynevezett junk foodot – a szemététket – és a magas cukortartalmú üdítőitalokat.

    Texas és Kalifornia államban jövőre tervezik bevezetni a tilalmat, de néhány körzetben, mint például Oaklandben máris érvénybe léptették. Kóla, pattogatott kukorica és hamburger helyett szójaburgert, grillcsirkét és salátát, szomjuk oltására pedig gyümölcsleveket és ásványvizet vásárolhatnak a tanulók.

    A kalória-bombák kitiltása révén akarják rászoktatni az iskolás korú fiatalságot az egészségesebb étkezésre. Az iskolák ugyanis így szeretnék megfékezni a súlyosbodó súlyproblémát: az elmúlt harminc év alatt megháromszorozódott a túlsúlyos tanulók száma.

    Az iskolások körében a „dagiráta” Kaliforniában, a junk food eltiltásának egyik élharcos államában már 30 százalékos. (Igaz, a felnőtteknél még nyugtalanítóbb a trend: 60 százalékuk túlsúlyos.)

    Az Egyesült Államokban az elhízást betegségnek minősítik, amely az egészségügyi minisztérium legújabb figyelmeztetése szerint már járványos méretű és előidézője lehet cukorbetegségnek és különböző szívbántalmaknak.

    A junk food eltiltását ügyvédek is támogatják, akik fogyasztóvédelmi szervezetek és szülői közösségek nevében már eddig számos keresetet nyújtottak be bíróságokhoz élelmiszeripari konszernek ellen. Ez utóbbiak viszont arra hivatkoznak, hogy döntési szabadság illeti meg őket az étlapok összeállításánál. Szerintük ugyanis nem a helytelen étkezés a felelős az ifjúság elhízásáért, hanem a lusta életvitel, a kevés testmozgás.

    Az iskolák pénztől esnek el a kalóriabombák – a popcorn, a chips és a cola-italok – eltiltása miatt, mivel az iskola területén felállított automaták után bevételhez jutnak. Paradox módon az iskolák ebből a „kalóriatöbblet bevételből” rendszerint szabadidő programokat szerveznek a tanulók számára, hogy azok megmozgassák magukat, lemozogják netán épp az automaták révén felszedett kilókat. Oaklandben például, ahol a tilalom már érvénybe lépett, minden iskola évente körülbelül 200 000 dollár bevételtől esik el.

    A The New York Times című amerikai napilap szerint kérdéses, hogy eredményesek lehetnek-e az ilyen tilalmak. Az iskolán kívül ugyanis a diákok továbbra is kedvükre vásárolhatják a hízlaló szemététket, amelyet azután befalhatnak a tanintézet falain belül – áll az APA jelentésében.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!