2024. április 26. péntek
More

    A pszichedelikusok új határa

    Nem beszélhetünk a mentális egészségügyi terápia nem hagyományos módjairól – vagy a mentális egészségügyi kezelés előrelépéseiről – a pszichedelikus gyógyszerek megvitatása nélkül. A pszichedelikus szerek egy ideje a mentálhigiénés kutatások forró témája, és az újabb tanulmányok ígéretes eredményeket hoztak: A súlyos depressziós zavarban szenvedő betegek tünetei javulnak a pszilocibin segítségével, és van néhány kutatás az MDMA-asszisztált terápia támogatására.

    A bizonyítékok arra is rámutatnak, hogy a pszichedelikus szerek segíthetnek olyan állapotok kezelésében, mint a táplálkozási zavarok és a rögeszmés-kényszeres rendellenesség (OCD), ám a pszichedelikus vegyületek múlt század során bekövetkezett megbélyegzése miatt sokan továbbra is óvakodnak attól, hogy ezek a szerek milyen tudatmódosító élményeket okozhatnak. Ennek eredményeként olyan kezelés kifejlesztésére törekedtek, amely ugyanazokat az előnyöket kínálják, mint egy pszichedelikus gyógyszer, anélkül, hogy pszichedelikus lenne.

    Ez nagy hiba lenne Brian Pilecki, az oregoni portlandi Portland Psychotherapy okleveles klinikai pszichológusa szerint. Pilecki kifejti, hogy a drog biológiai és pszichológiai összetevőinek szétválasztása ellentétes mind a hagyományos, mind a kortárs tudományos konszenzussal, amely szerint a tudat megváltozása alapvető fontosságú a terápiás folyamatban. „Amit a pszichedelikus szerekről a klinikai kutatásokból tudunk, az arra utal, hogy a szubjektív tapasztalat, beleértve az észlelés és a tudat változásait, fontos eleme a terápiás eredményeknek, amelyeket látunk” – mondja Pilecki.

    A terapeuta végső soron azokon a kellemetlen érzelmeken és emlékeken keresztül vezeti át pácienseit, amelyek egy könnyített pszichedelikus élmény során keletkeznek. A végcél nem az összes negatív érzés megszüntetése, hanem az egyén teljes jelenléti képességének javítása. Pilecki azt mondja: „A kihívást jelentő érzelmekkel vagy emlékekkel való szembenézés megtanulása létfontosságú lehet annak megtanításában a résztvevők számára, hogy nem kell félniük belső élményeiktől.”

    Még mindig sokat kell tanulni arról, hogy a pszichedelikus szerek hogyan hatnak a mentálhigiénés kezelésben, de ez idáig a klinikai kutatás rendkívül ígéretes.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!