2024. április 20. szombat
More

    Na mi a hasfájása? – Ideges gyomorpanaszok

    A gyomor- és bélpanaszokkal orvoshoz forduló betegek mintegy 70-80 százalékánál a legkorszerűbb vizsgálati eszközökkel sem találnak szervi betegségre utaló elváltozásokat. A negatív leletek ellenére azonban komoly panaszaik lehetnek, amelyek általában étkezés után fellépő görcsös fájdalmakból, teltségérzésből, puffadásos panaszokból állhatnak, és gyakran székeléssel kapcsolatos problémákkal – székrekedés és hasmenés váltakozása, hascsikarás stb. – társulnak.

    – Mi idézi elő ezeket a kellemetlen panaszokat? – kérdeztük dr. Lonovics János professzortól, a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem, I. számú Belgyógyászati Klinika vezetőjétől.

    – Bonyolult, ma még nem minden részletében feltárt mechanizmus áll az esetek hátterében, de panaszokat okozhatnak az idegrendszer zavarai is. A tüneteket kiválthatja akár egy, a panaszok kialakulását megelőzően lezajlott fertőzés, amely az idegrendszert ingerelve, egyes elemeit túl érzékennyé téve idéz elő klinikai tüneteket. E tünetek súlyosbodásához vezethetnek a stresszhatások, a frusztráció, sőt: a pszichoszociális tényezők is. A tartós idegrendszeri zavarok aztán szervi betegség kialakulásához is vezethetnek.

    Testi-lelki gyógyítás

    – Hogyan gyógyíthatók ezek a kellemetlen panaszok?

    – Az orvos feladata a beteg panaszainak a gondos elemzése, és néhány alapvető laboratóriumi és eszközös beavatkozás elvégzése (szervi betegség fennállásának a kizárása érdekében), majd ezután a diagnózis felállítása. Ennek alapján az okok kiiktatásával a panaszok megszüntethetők vagy enyhíthetők. A mindennapi gyakorlatban az orvos legtöbbször a savközömbösítőket vagy a savelválasztás-gátlókat, a gyomor-bélrendszer mozgását serkentő készítményeket, a fájdalmas izomgörcsöket enyhítő simaizomgörcsoldókat, a hasmenés és székrekedés befolyásolásra alkalmas szereket írja elő. Fontos ezen kívül az is, hogy a betegek maguk is tegyenek meg mindent gyógyulásuk érdekében. Rajtuk múlik a helyes életmódra való törekvés, az egészséges táplálkozás, a fizikai munka, a testmozgás rendszeres végzése.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!