2024. április 26. péntek
More

    Súlyemelés helyett a séta is megteszi

    Az elmúlt évtizedekek amerikai divatja, amikor ifjak és idősek tömegei egyaránt lelkesen és rendszeresen sportoltak, fakulni látszik: a legújabb felmérések szerint a lakosság 60 százaléka teljesen elhanyagolja a testmozgást; ennek következtében negyedmillió ember hal meg évente, pedig még soká élhetettek volna.

    A szakértők azonban éppen jókor jelentkeznek az új vizsgálatokkal, amelyek tanúsága szerint különösebb erőfeszítések nélkül is élhetünk egészségesebb, hosszabb életet: séta, lépcsőmászás, ha többé-kevésbé rendszeresen csináljuk, ugyanolyan hasznos élettani következményekkel jár, mint az eddig ajánlott beható, kemény testmozgás.

    A hosszú évek óta elfogadott ismeretek szerint legalább hetente ötször van szükség dinamikus, a szívet, a keringést megmozgató testmozgásra: aerobic torna, kerékpározás, úszás, súlyemeles a legnépszerűbbek az Egyesült Államokban. Mármint a lakosság 40 százaléka körében, akik megfogadták az orvosok tanácsát.

    Az új iskola azonban a többséget célozza meg, azokat, akik sok esetben azért nem mozognak, mert félnek a kemény testmozgástól, vagy arra – különböző okokból- nem is alkalmasak. – Elég, ha a lakástól két megállóra leszáll a buszról és hazasétál, vagy ha lift helyett gyalog tesz meg pár emeletet, máris komolyan edzette a szívét – hirdetik az új elmélet kidolgozói. A visszhang egyelőre várat magára.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!