2024. április 24. szerda
More

    Kevesebb dohányzás, több evés

    Az amerikaiak kevesebbet dohányoznak, de többet esznek és a testmozgás változatlanul népszerűtlen – állapította meg az 1992-ben közzétett szövetségi egészségügyi felmérés, amely a legveszélyesebb rizikófaktorokat kutatta.

    A felmérést 44 államban és District of Columbiában (a főváros közigazgatási területe) végezték és az eredmény azt mutatta, hogy az amerikaiak körülbelül 23 százaléka dohányzik, míg öt évvel ezelőtt ez az arány 27 százalék volt.

    Rossz hír azonban, hogy a túlsúlyosnak tekintett amerikaiak aránya 23 százalék körül van és két százalékkal meghaladja az 1987-es arányt, amikor is először terjesztették ki a felmérést az elhízásra. A megkérdezettek 59 százaléka válaszolta azt, hogy egyáltalán semmi vagy csak kevés testmozgást végez – ez az arány azonos az 1986 évi felmérésével.

    Érdekes megállapítása a felmérésnek, hogy államonként eltérő eredményt hozott a vizsgált területeken. A dohányosok aránya például Utah államban 17, Kentucky és Michigan államokban ellenben 29 százalék volt. A legkevesebb (16 százalék) a túlsúlyos ember Colorado államban, a legtöbb pedig (27 százalék) District of Columbiában. Ugyancsak a főváros közigazgatási körzetében a legnagyobb az aránya (73 százalék) azoknak, akik semmi vagy csak kevés testmozgást végeznek (heti háromszor húsz percnél kevesebbet), a legkedvezőbb a helyzet ezen a téren is Colorado államban (45 százalék végez semmi vagy csak kevés testmozgást.)

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!