Gyomorfekélyben szenvedőknek azt tanácsolják az orvosok, hogy egyszerre csak keveset, de kétóránkénti rendszerességgel étkezzenek, s elsősorban tejet és tejtermékeket tartalmazzon az étrendjük.
A tej és a tejtermékek mindazokat a tápanyagokat tartalmazzák, amelyek a szervezet felépítésében elsősorban fontosak. A tejben található zsír összetétele is előnyös, kiválóan emészthető, nagyon gyorsan felszívódik. A tejcukor pedig elősegíti a fontos ásványi anyagok értékesítését s csökkenti a májban a zsír lerakódását.
A tejben és termékeiben sokféle vitamin – A, B1, B2, D és E – továbbá ásványi anyagok találhatók.
A fekélybetegeknek ajánlják az orvosok, hogy többször étkezzenek egy nap – lehetőleg kétóránként. Az első reggelire és a pótvacsorára igyanak meg egy pohár nyers vagy forralt tejet. Az ízesített, savanyított tejtermékeket keksszel vagy szikkadt péksüteménnyel fogyaszák.
A sajtok közül a lágy sajt, a krémsajt és a többi ömlesztett sajtok illenek a fekélybetegek étrendjébe. Önálló ételként vagy ízesítésre, dúsításra felhasználható a friss tehéntúró és a tejföl, tejszín.
Étlapminta a napi étkezésre:
Reggeli(1. változat): tej és keksz,(2. változat): kakaós tej, másnapos kenyér, vaj.
Tízórai: krémsajt, másnapos kenyér vagy zsemle, párolt hús, tejes citromturmix.
Ebéd: tejszínes rizskrém leves, vagdalt, vajas tökszeletek, petrezselymes vajas túrókrém.
Uzsonna: Kávés tej, másnapos briós, vaj.
Vacsora (1. változat): sajttal töltött burgonyapüré, tejes almaturmix, (2. változat): tej, másnapos zsemle.
Forrás: MTI