2024. április 27. szombat
More

    A gyümölcs és zöldség megvéd a ráktól?

    Az antioxidáns hatású, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag gyümölcsök és zöldségfélék erősítik a szervezetet a rákos megbetegedések elkerüléséért vívott csatában.

    Egy nagyszabású francia kísérletsorozat eredményei szerint azoknál a férfiaknál, akik nyolc éven át nap mint nap rendszeresen szedtek egy étrendkiegészítő vitamin- és ásványianyag kapszulát, egyharmaddal kevesebb rákos megbetegedés történt, s 37 százalékkal kisebb volt a halálozási arány, mint a kapszulát nem kapó kortársaiknál. A kapszulában azonban csak olyan anyagok voltak, amelyeket a rendszeresen zöldséget, gyümölcsöt fogyasztók a napi étrendjükkel is megkapnak: azaz ez a felmérés egy újabb érvet adott a zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságát hangoztatóknak.

    A kutatás azért indult, hogy ellenőrizzék, milyen hatással van a szervezetre, ha rendszeresen eszünk a gyümölcsökben és zöldségekben jelen lévő, antioxidáns hatású vitaminokat és ásványi anyagokat. (Az antioxidáns vegyületek megakadályozzák a sejtek oxidációs elváltozásait, azaz az öregedés folyamatát. Mint a kutatást vezető francia kutató, Serge Hercberg professzor magyarázta, ugyanezt a jelenséget tapasztaljuk, mint amikor a citromlé – azaz a benne lévő C-vitamin – megakadályozza a szabadban hagyott almadarab megbarnulását, oxidálódását.)

    A kapszula 6 milligramm béta-karotint, 120 milligramm C-vitamint, 30 milligramm E-vitamint, 100 mikrogramm szelént és 20 milligramm cinket tartalmaz. A kísérletre kiválasztott 13 ezer ember fele 1994 októbere óta rendszeresen fogyasztotta ezt a tablettát, a másik fele pedig egy placebót, azaz teljesen hatástalan, de külsőre a kapszula tartalmával egyező szert kapott. Az adatok kiértékelésekor a kutatók azt tapasztalták: a vitaminokat és ásványi anyagokat kapó csoportban 88 férfi betegedett meg rákban, a másik csoportban viszont 124. A kedvező hatás főként az emésztőrendszeri, a tüdő- és a bőrrákos esetek visszaesésében mutatkozott meg.

    Érdekes módon azonban ezt a hatást a nőknél nem lehetett tetten érni, azaz náluk a gyógyszer nem hozott látható javulást: a kutatók ezt azzal magyarázták, hogy a nők eleve egészségesebben táplálkoznak (amit jól mutat, hogy vérükben nagyobb a béta-karotin aránya). Emellett e tanulmány eredményei arra utalnak, hogy a gyümölcs és zöldségfogyasztásnak sem a nőknél, sem a férfiaknál nincs hatása a szív- és érrendszeri betegségek gyakoriságára.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!