2024. április 23. kedd
More

    4 ezeréves babatrend, amitől a boomerek forgatják a szemüket

    Kevésbé lehet azt mondani, hogy gyökeresen megváltozott a terhesség az ezredfordulós babák óta, akár a pocakot, akár a mellszívó gépek használatát tekintve. Az alvás biztonsága ugyan az utóbbi 30 évben megváltozott, ám még mindig vannak olyan dolgok, amik miatt vakarhatjuk a fejünket. Elhoztunk most neked négy babatrendet, amik összezavarhatják a szülőket.

    A baba önálló leszokása az anyatejről

    A baba önálló leválása az anyatejről a szilárd élelmiszerek bevezetési módszere, amely előnyben részesíti az értékes tápanyagokkal teli kanalas püréket az önetetés javára. Itt nem csak a borsóra és a sárgarépára szorítkozhatunk, hiszen számtalan érzékszeri élményt tapasztaltathatunk meg gyermekünkkel, ha vegyítve adjuk ételnek akár a zöldségeket, akár a csirkehúst, természetesen pürésítve. A baba egészségesebb kapcsolatot épít ki az ételekkel, ami nem csak a szemének, de a kezei koordinációs képességeinek is nagy segítséget nyújt.

    Az alvás

    A baba számára fontos, hogy elegendőt aludjon, azonban nem szabad ebből megszállottságot csinálnunk. Nyilván fontos, hogy kipihenje magát a gyermek kicsiny szervezete, azonban nem tehetjük meg vele, hogy minden adandó alkalommal, ötpercenként eltesszük aludni, ugyanakkor azt sem, hogy gyakran felébresztjük az aggodalmaink miatt. Fontos azonban, hogy amikor a gyermek alszik, kényelmes fekvőhelye legyen, ám felesleges mindenféle alvásfigyelő gépekkel felszerelni a gyerekszobát és egész nap a monitor előtt ülni azt figyelve, mikor ébred fel a gyerek. Ez a szülőnek nem jó, kialvatlan, stresszes és fáradt lesz, valamint minden apró nesznél azt fogja gondolni, a csecsemővel gond van.

    Az esztétika

    Lényeges, hogy nemi szempontból semleges ruházatot adjunk a gyermekre, ami nem azt jelenti, hogy egy kislány nem lehet rózsaszínben, csupán nem szükséges, hogy agyondíszítsük mindenféle fodorral és csipkével. A gyerekszoba falai lehetnek színesek, de nem kell túlgondolni ezt sem, ahogy a gyermek játékait sem. A régebbi korok szülei nem tudnak betelni a fajátékokkal, ám nem csak ebben tudunk gondolkodni. Érdemes olyan játékokat választani, amivel a gyermek agyát is tudjuk edzeni, játékosan tanulhatja meg például az állatokat és a formákat, bár arra megfelelő figyelmet kell fordítani, hogy a játéknak egyik elemét se tudja a baba lenyelni.

    Minden ellenőrzése

    Lehet, hogy a nagyszülők négy gyereket egyedül neveltek fel, akikből jól alkalmazkodó, kitartó és kedves idegsebészek lettek, de ha a „megélt tapasztalataik” tanácsát nem kutatja alaposan és nem támasztja alá egy Ivy League közgazdász, akkor valóban ez segít? A millenniumi szülők számára ez a válasz egyértelműen nem. Emily Oster adatvezérelt gyermeknevelési megközelítése sok szülő számára tette lehetővé a döntéshozatalt a járvány során. A COVID-ról, az iskoláról, az utazásról és a kockázatértékelésről szóló konkrét kérdésekre válaszoló hírleveleitől az Instagram-történetéig Oster az ijedt szülők korlátlan információs büféjévé vált, akár az oltásokról vagy a szoptatásról beszél. Ennek ellenére, ha a nagymama fel akarja ajánlani gyermekfelügyeleti készségeit, minden új szülő boldogan igent mondana.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!