2024. április 19. péntek
More

    A mozgás fontossága gyermekkorban

    A mozgás a gyerekek számára nélkülözhetetlen. Hatással van egész életükre, növekedésükre, semmi mással nem helyettesíthető és nem pótolható a testi és lelki fejlődésük során.

    A csontok és az izmok csak felnőttkorra fejlődnek ki teljesen, gyermekkorban a csontok nyúlnak, az izmok gyarapodnak, miközben szerkezetük is változik.

    A mozgás nem csak a fizikai állapotunkra van hatással, hanem nagymértékben segíti az észlelést, a tapasztalatszerzést, alapját képezi a magasabb gondolkodási funkcióknak, a beszéd egyik feltétele. A mozgás befolyásolja az idegrendszer fejlődését, egy élénk jó mozgású gyermek ritkábban válik időjárás-érzékeny felnőtté. Természetesen nem csak a mozgás segíti gyermekeinket, hogy elkerüljék az időjárás kellemetlen hatásait, de fontos eleme, hiszen a változásokhoz könnyen alkalmazkodó gyermek könnyebben tanulja meg az alkalmazkodást az időjárás kihívásaihoz.

    Gyermekkorban a játékos mozgás közben tanulják meg a stresszes helyzetek könnyebb elviselését, segíti őket a szociális beilleszkedésben és egy egészséges önbizalom kialakulásában is. A gyermekek és serdülők körében biztosított és serkentett testedzés, sportolás jobb egészségi állapotot biztosíthat felnőtt, de akár időskorban is.

    Forrás: metoklinika.hu

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!