2022. május 20. péntek
More

  Mentális egészségügyi problémák jelei

  Fontos figyelembe venni, hogy a tinédzser higiénia iránti érdeklődésének hiánya összefügg-e nagyobb mentális egészségügyi problémákkal. Ha az olyan viselkedések, mint például a túlzott körömrágás, a bőrszedés, a hajhúzás és a zuhanyozás megtagadása megszokottá válnak és/vagy fizikai vagy érzelmi károsodást okoznak, tinédzsered kezelésre szorulhat olyan alapbetegsége miatt, mint a depresszió, szorongás, kóros ápolási zavar vagy Obszesszív-kompulzív zavar.

  Ha olyan átfogó higiéniai problémákat észlelsz, amelyek aggodalomra adnak okot, fordulj a gyerek orvosához vagy terapeutájához, hogy felmérd, van-e valami más gond. Ezekben a viselkedésekben gyakran sok szégyen van. Mindenképpen beszélj a tinédzsereddel is. Kínálj neki nem ítélkező támogatást, hogy kényelmesebben beszélhessen arról, hogy mi történik, és megkapja a szükséges segítséget.

  Bár ez még gyakoribb a tizenéves korban, a tinédzserek néha megtagadják a zuhanyozást vagy a fürdést. Először is fontos megérteni, hogy a csökkentett fürdés problémát jelent-e a tinédzsernek, vagy problémát jelent-e számodra. Ha láthatóan piszkos, rossz szagú, vagy a rossz higiéniája negatív következményekkel jár az iskolában vagy a társaiknál, akkor az probléma.

  Stratégiák a fürdőzés ösztönzésére

  Van néhány módja annak, hogy megbirkózz egy tinédzserrel, aki nem fürdik vagy nem tartja be az alapvető higiéniát. Az egyik lehetőség a tizenévesek számára készült testápolási cikkek vásárlása. A fürdőszobában hagyott dezodor, szappan, testpermet vagy akár pattanásos arclemosó vonzóbb lehet a tizenévesek számára. Keress olyan termékeket, amelyek a tinédzsereknek szólnak. A szórakoztató illatok és a csomagolás is segíthet.

  Egy másik lehetőség, ha megbeszélést folytatsz a gyermekeddel az alapvető higiéniáról. Fontos, hogy kerüld a megszégyenítést vagy a rossz közérzetet. Egyszerűen összpontosíts az alapvető utasítások felkínálására, és arra, hogy miért fontosak ezek a feladatok.

  Alternatív megoldásként hasznos lehet, ha egy szülőn kívül mást is felkérsz, hogy beszéljen a tinédzserrel erről a néha kényes témáról. Néha a tinédzser hallgat egy másik felnőttre, de rád nem, ezért bízz meg valakit, akiben megbízik. Ha úgy tűnik, hogy ez nem elég, érdemes egy találkozót kérni egy tanácsadóval.

  Ha a probléma elég súlyos, és hatással van arra, hogy gyermeked hogyan kommunikál más tinédzserekkel, szakmai segítségre lehet szükség. Egyeztess időpontot gyermekorvosoddal vagy családi egészségügyi szolgáltatóddal. A probléma előzetes megbeszélése a szolgáltatóval csökkentheti gyermeked zavarát, és segíthet a szakembernek, hogy közvetlenül a lényegre térjen.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!