2024. április 25. csütörtök
More

    Az alváshigiénia hatása

    Nem ritka, hogy az alváshigiéniában vannak hullámvölgyek. De mindaddig, amíg egészséges szokásokat követsz, és minőségi alvást folytatsz, az időnkénti késő éjszakai vagy megszakított alvási minták normálisak. Ennek ellenére aggodalomra ad okot, ha a rossz alvás kihat a napi rutinodra és az általános egészségi állapotra – különösen, ha figyelembe vesszük, hogy az amerikai felnőttek több mint egyharmada nem alszik rendszeresen az ajánlott mennyiségben.

    A rossz alvás rövid és hosszú távú következményei

    Egészséges felnőtteknél az alvászavarok rövid távú következményei közé tartozik a megnövekedett stressz, az életminőség romlása, az érzelmi szorongás, a hangulati zavarok, valamint a kognitív, memória- és teljesítményzavarok.

    Amikor az alvászavar hosszú távú problémává válik, az egészséges felnőtteknél többek között a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek, a diszlipidémia, a súlyproblémák, a 2-es típusú diabetes mellitus és a gyomor-bélrendszeri rendellenességek előfordulásának növekedésével kell szembenézniük.

    Kapcsolat a mentális egészség és az alvás között

    Egy tanulmány szerint az olyan mentális egészségi állapotok, mint a depresszió és a szorongás, összefüggésben állnak az alvászavarokkal. A kettő gyakran kéz a kézben jár.

    Az alvászavarok mentális egészségügyi problémák eredményeként fordulhatnak elő. Az új bizonyítékok azonban azt sugallják, hogy az ok-okozati összefüggés a másik irányba is fordulhat az alvási problémákkal, amelyek hozzájárulnak az új és meglévő mentális egészségi állapotokhoz.

    Hogyan függ össze a stressz és az alvás

    Még a mindennapi stressz is hatással lehet alvási rutinodra és általános egészségi állapotodra. Ennek az az oka, hogy az alvás és a stressz ok-okozati összefüggésben áll egymással. Az Amerikai Pszichológiai Társaság Stress in America 2020 felmérése szerint az általános stresszszintek jelentősen meghaladják az átlagot.

    Így nem meglepő, hogy az alvás minőségét és mennyiségét a stressz befolyásolja. A probléma mindkét irányba mutat – a jelentések a stressz növekedését mutatják, amikor az alvás minősége és hossza csökken, valamint a stressz miatti éjszakai ébren fekvést is.

    A megzavart alvással összefüggő káros fizikai és mentális egészségügyi következmények miatt fontos, hogy foglalkozz minden olyan mögöttes egészségügyi problémával, amely alvászavarokat okozhat, és kezelőorvosoddal együtt dolgozz ki egy alváshigiéniai protokollt.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!