A vitaminok alapvető tápanyagok, amelyek megőrzik a szervezet egészségét, de előfordulhat, hogy túl sok jót fogyasztunk. Bármely vitamin túlzott mennyisége súlyos egészségügyi problémákat okozhat, ezt az állapotot általában hipervitaminózisnak vagy vitaminmérgezésnek nevezik. Bizonyos étrendi választások a vitaminok rendszeres túlfogyasztását is veszélyeztethetik.
A vitamin-kiegészítők helytelen használata nagyon veszélyes lehet. Egyes gyógyszerek a vitaminmérgezés kockázatát is növelhetik, akár azáltal, hogy fokozzák egy vitamin felszívódását a szervezetben, akár vitaminalapú vegyületeket tartalmaznak.
2017-ben a vitaminok 59 761 mérgező expozícióért voltak felelősek az Egyesült Államokban, ebből 42 553 5 év alatti gyermekeknél, a National Poison Data System szerint. Szerencsére a vitamintoxicitáshoz kapcsolódó súlyos egészségügyi következmények száma sokkal alacsonyabb. Mindazonáltal fontos felismerni a tüneteket és megérteni a vitaminmérgezés okait.
A vitaminok olyan alapvető tápanyagok csoportja, amelyek létfontosságúak a szervezet egészségének megőrzéséhez. A megfelelő mennyiség fontos az agy, a csontok, a bőr és a vér egészségének fenntartásához. Számos vitamin segíti az élelmiszerek anyagcseréjét is. Sok vitamint a szervezet nem termel, ezért táplálékkal vagy vitamin-kiegészítőkkel kell beszerezni, beleértve:
- A vitamin
- B1-vitamin (tiamin)
- B2-vitamin (riboflavin)
- B3-vitamin (niacin)
- B5-vitamin (pantoténsav)
- B6 vitamin
- B7-vitamin (biotin)
- B9-vitamin (folsav, folsav)
- B12-vitamin (kobalamin)
- C-vitamin (aszkorbinsav)
- D-vitamin (kalciferol)
- E-vitamin (alfa-tokoferol)
- K-vitamin (filokinon, menadion)