2022. május 23. hétfő
More

  Mi az a bipoláris zavar?

  A bipoláris zavar egy mentális egészségi állapot, amelyet szélsőséges hangulati zavarok időszakai határoznak meg. A bipoláris állapot befolyásolja az ember hangulatát, gondolatait és viselkedését.

  A bipoláris zavaroknak két fő típusa van: bipoláris I. és bipoláris II. A Mentális zavarok diagnosztikai és statisztikai kézikönyve szerint az I. bipoláris zavar súlyos mániás időszakokkal és gyakran depresszióval jár. A II. típusú bipoláris rendellenesség a mánia egy kevésbé súlyos formáját jelenti, amelyet hipomániának neveznek.

  Tünetek

  Annak ellenére, hogy a két típusú bipoláris zavar mániájáról van szó, jelentős különbség van, a tünetekben jó néhány hasonlóság van.

  Depressziós epizódok
  Az I. típusú bipoláris zavarban általában súlyos depressziós epizód (egy vagy több) fordul elő, de ez nem törvényszerű. A II. típusú bipoláris zavar egy vagy több súlyos depressziós epizódot foglal magában. A súlyos depressziós epizódban előforduló gyakori tünetek a következők:

  • Álmatlanság vagy hiperszomnia
  • Megmagyarázhatatlan vagy fékezhetetlen sírás
  • Súlyos fáradtság
  • Érdeklődés elvesztése olyan dolgok iránt, amelyeket a beteg élvez az euthymia során
  • A halál vagy öngyilkosság visszatérő gondolatai

  Okai

  Míg a bipoláris zavar pontos oka továbbra is tisztázatlan, a genetikának nagy szerepe van. Ezt részben igazolják az ikreken végzett vizsgálatok, amelyekben az egyik vagy mindkettő bipoláris I-es diagnózist kapott. Az egypetéjű ikrek (azonos génkészlettel rendelkezők) 40%-ánál mindkét ikret bipolárisnak találták, míg az ikrek kevesebb mint 10%-ánál (akik nem ugyanazokat a géneket osztják meg) nem.

  Az egyéb hozzájáruló tényezők közé tartoznak az egyén agyi áramkörének rendellenességei, a neurotranszmitterek rendellenességei és a környezeti tényezők, mint például a gyermekkori trauma vagy bántalmazás.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!