2022. május 16. hétfő
More

  Kiderült, hogy miért döntik oldalra a fejüket a kutyák

  Az ELTE Etológia Tanszékének kutatói megvizsgálták, hogy miért döntik oldalra a fejüket a kutyák. A kutatók egy nemzetközi program, a Genius Dog Challenge keretében külföldi szakemberekkel együtt végezték a vizsgálatot. Annak eredményét az Animal Cognition nevű folyóiratban jelentették meg.

  Egy korábbi kutatásban azt már megállapították, hogy nem minden kutya tudja megtanulni a játékai nevét. Úgy tűnt azonban, hogy a fej oldalra döntése épp azokra az ebekre jellemző inkább, amelyek erre képesek. A mostani vizsgálatban azt nézték meg, hogy mit csinálnak a kutyák, ha a gazdájuk egy olyan játékot kér tőlük, aminek ismerik a nevét. Összesen 40 ebet vontak be a kísérletbe. Ezek közül 33 nem ismerte a játékai nevét, 7 viszont igen.

  Az utóbbiak esetében viszonylag gyakran figyelték meg azt, hogy oldalra döntötték a fejüket, míg a játéknevet nem ismerő kutyáknál ez csak a legritkább esetekben fordult elő.

  A fejdöntő kutyák egyébként néha jobbra, néha balra döntötték a fejüket (de általában konzekvensen valamelyik oldalt választották és amellett tartottak ki utána is). Összességében tehát úgy tűnik, hogy a fej megdöntése arra utal, hogy a kutya nagyon figyel valamire és hogy éppen feldolgoz valamilyen információt.

  „Úgy tűnik, hogy kapcsolat van a megnevezett játék sikeres kiválasztása, valamint a játék neve hallatára történő fejbillentés gyakorisága között. Kapcsolat van tehát a fejbillentés, illetve a releváns és jelentéssel bíró ingerek feldolgozása között” – mondta Shany Dror, a tanulmány társszerzője.

  A kutatók azt is leszögezték, hogy a tanulmány egy nagyon specifikus kutya-gazda kommunikáció vonatkozásában vizsgálták meg az ebek fejmozgását. Vagyis emellett akár még más jelentése is lehet ennek a mozdulatnak a kutyák részéről.

  A gazdik gyakran megfigyelik kutyáik fejbillentést, mégsem értjük teljes mértékben e viselkedés funkcióját és körülményeit. Ez a tanulmány megtette az első lépést a megértés felé vezető úton, bemutatva, hogy ez a viselkedés hogyan hozható összefüggésbe a kutya számára jelentős és kiemelkedő hallási ingerek jelenlétével – írták.

  Forrás: index.hu

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!