2024. április 25. csütörtök
More

    A Mars egykor olyan volt, mint a Föld

    Dr. Becky McCauley, a NASA tudósa megerősítette, hogy a Mars egykor nedvesebb és melegebb volt, és hasonlóan a Földhöz tavakkal és óceánokkal rendelkezett, amikor az univerzum négymilliárd évvel ezelőtt kialakult. „A Mars egykor olyan volt, mint a Föld, mivel a két bolygó ugyanabból készült” – mondta.

    Dr. Becky McCauley-Rench az űrplatform YouTube-fiókjában beszélt arról, hogy a Mars olyan, mint a Föld, mert bizonyítékok vannak arra, hogy valaha tavak és patakok léteztek a vörös bolygón. Azt mondta: „Amikor a Naprendszer először kialakult több, mint négymilliárd évvel ezelőtt, a Mars és a Föld ugyanabból az anyagból alakult ki, így nagyon hasonlónak tűntek. Míg manapság, amikor a Marsra nézünk, egy nagyon száraz bolygót látunk a Földhöz képest, ami a mi kék márványunk, addig múltbeli tavak és patakok bizonyítékait látjuk. Még akár sekély északi óceánja is lehetett. Ezek azonban elváltak egymástól, és ma két nagyon különböző bolygónk van.

    A víz fagyott változatában még mindig létezik a Marson, miközben a tudósok folytatják a bolygót körülvevő jég vizsgálatát. Dr. McCauley-Rench azt mondta, hogy a Mars tanulmányozása segít többet megtudni a Föld evolúciójáról.

    Azt mondta: „A Mars geológiai aktivitása alábbhagyott, elvesztette a vizet, és sokkal szárazabb bolygóvá vált. Részben ezért is olyan lenyűgöző a Mars tanulmányozása, és ez segít nekünk jobban megérteni a Mars múltját és jövőjét, valamint megérteni a Földet és a bolygófejlődést, Naprendszerünkben és azon túl is.”

    Egy másik friss tanulmányában a NASA azt is megerősítette, hogy a Marson talált ősi tó létezése életnyomokat rejthet magában. A NASA Perseverance roverjének képeit elemző tudósok megerősítik, hogy a Jezero-kráter egykor tó volt, körülbelül 3,7 milliárd évvel ezelőtt. Úgy vélik, hogy egy jelentős éghajlatváltozás okozta a tó kiszáradását, de a kráter talajában még mindig megvannak az ősi idegen élet nyomai.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!