2022. május 22. vasárnap
More

  Hiába tökölnek Amerikában, a Halloween magyar találmány

  Manapság a töklámpás készítését sokan az angolszász és amerikai ünnephez, „Halloween”-hez kötik, pedig a tökfaragás Magyarországon is régi hagyomány – írja az inforadio.hu.

  A tökfaragás Magyarországon olyannyira ősi hagyomány, hogy az első erről szóló történet egészen Salamon, Árpád-házi királyunk idejébe nyúlik vissza, aki trónviszályban állt unokatestvéreivel: Gézával, illetve annak halála után Lászlóval – írja a Wikipédia.

  1081-ben Salamon ugyan elismerte Lászlót, mint magyar királyt, cserében megtarthatta királyi címét és László udvartartást is rendelt mellé, Salamon azonban a királyi udvarban is terveket szőtt a trón visszaszerzésére. Ezek után László biztonsági okokból a visegrádi vár tornyába záratta.

  Az őröknek parancsba adták, hogy sötétedés után töklámpásokkal világítsák ki a tornyot, hogy éjszaka is szemmel tarthassák a rabot. A különleges „fáklyák” azonban nemcsak a vár foglyát világították meg, hanem a Dunán közlekedő hajósoknak is támpontul szolgáltak.

  Innen ered a mondás: „fénylik, mint Salamon töke”.
  Az eredeti vár, ahol a király egykor raboskodott, sajnos nem maradt fenn, viszont romjainak köveiből építtetett új várat IV. Béla a tatárjárás után.

  A jelenleg is meglévő Salamon-torony egykori királyunk emlékét őrzi.

  Forrás: OrientPress Hírügynökség

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!