2024. április 26. péntek
More

    Antibiotikumok húgyúti fertőzésekre: mit kell tudni

    A húgyúti fertőzés (UTI) akkor kezdődik, amikor a baktériumok bejutnak a hólyagba , a vesékbe vagy a húgyút más részeibe. A húgyúti fertőzések kezelésének legjobb módja – és az olyan tünetek enyhítésére, mint a fájdalom, égő érzés és a sürgős pisilés – az antibiotikumok. Ezek a gyógyszerek elpusztítják a fertőzést okozó baktériumokat. Fontos, hogy az orvos által előírt módon vedd be őket. Ha nem teszed, egy kisebb húgyúti fertőzés súlyos vese- vagy vérfertőzéssé válhat. A vizeletkultúra eredményétől függ, hogy melyik antibiotikumot kapsz és mennyi ideig kell szedned.

    Melyik antibiotikum működik a legjobban?

    Orvosod vizeletmintát vesz, hogy megbizonyosodjon arról, hogy UTI-ban szenvedsz. Ezután a laboratórium néhány napig tenyészti a csírákat egy edényben, hogy megtudja, milyen típusú baktériumok ellen kell küzdeni. Ezt nevezik kultúrának. Elmondja az orvosnak, hogy milyen típusú baktériumok okozták a fertőzést.

    Az, hogy milyen gyógyszert és adagot kapsz, attól függ, hogy a fertőzésed bonyolult vagy komplikációmentes. A „komplikációmentes” azt jelenti, hogy a húgyutak normálisak. A „komplikált” azt jelenti, hogy betegséged vagy problémád van a húgyúti rendszerrel. Lehet, beszűkültek a ureterek, azok a csövek, melyek magukban hordozzák a vizeletet a vesék és a húgyhólyag között, beszűkült a húgycső, amely szállítja a vizelet a hólyagból ki a szervezetből, vagy lehet egy akadály, mint egy vesekő vagy prosztata megnagyobbodás (férfiaknál).

    Egy bonyolult fertőzés kezelésére kezelőorvosod magasabb dózisú antibiotikumot írhat fel. Ha a húgyúti fertőzésed súlyos, vagy a fertőzés a vesében van, előfordulhat, hogy kórházban vagy orvosi rendelőben kell kezelni nagy dózisú antibiotikumokkal, amelyeket IV-en keresztül kapsz.

    Mennyi ideig szedj antibiotikumot?

    Orvosod tájékoztatni fog. Szövődménymentes fertőzés esetén általában 2-3 napig kell antibiotikumot szedni. Néhány embernek akár 7-10 napig is kell szednie ezeket a gyógyszereket. Bonyolult fertőzés esetén 14 napig vagy tovább kell antibiotikumot szedned.

    Az utólagos vizeletvizsgálat kimutathatja, hogy a kórokozók eltűntek-e. Ha továbbra is fertőzésed van, hosszabb ideig kell antibiotikumot bevenned.

    Ha gyakran kapsz húgyúti fertőzést, akkor hosszabb ideig tartó antibiotikum-kúrára lehet szükséged, és ha a szex okozza a húgyúti fertőzéseid, akkor közvetlenül a szex előtt kell bevenned egy adag gyógyszert. Antibiotikumot is szedhetsz, amikor új húgyúti fertőzést észlelsz, ha tüneteid vannak, és pozitív vizelettenyészet alakul ki.

    Az antibiotikumok mellékhatásai

    Vannak mellékhatások az antibiotikum esetében is, mint az összes szedett gyógyszernél. Ezek közül néhány:

    • Kiütés
    • Hasmenés
    • Hányinger, hányás
    • Fejfájás
    • Ín- vagy idegkárosodás

    Miért vedd be a teljes adagot?

    Az antibiotikumok jól hatnak a húgyúti fertőzések ellen. Lehet, hogy jobban érzed magad, miután néhány napig szedted a gyógyszert, de még így is szedd tovább. Ha túl korán hagyod abba az antibiotikumok szedését, akkor nem fogja elpusztítani a húgyúti összes baktériumot.

    Ezek a baktériumok rezisztenssé válhatnak az antibiotikumokkal szemben. Ez azt jelenti, hogy a gyógyszerek a jövőben nem fogják elpusztítani ezeket a támadókat, tehát, ha újabb húgyúti fertőzést kapsz, előfordulhat, hogy az általad szedett gyógyszer nem kezeli. Vedd be a gyógyszer teljes kiszerelését, hogy megbizonyosodj arról, hogy az összes baktérium elpusztult.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!