Most, hogy igyekszünk elkerülni a gyakori boltba járást, felváltva azt ritkán megejtett nagy bevásárlásokkal vagy online rendeléssel előtérbe kerül a kérdés: zöldségekből, gyümölcsökből frisset, fagyasztottat vagy konzerves verziót érdemes-e vásárolni. Utóbbi két lehetőség kevésbé tűnik táplálónak, mint a friss termékek, de ez nincs mindig így.
Ezzel kapcsolattalan érdemes azt is megjegyezni, hogy a friss zöldségek, gyümölcsök akkor a legtáplálóbbak, amikor még nem szedték le őket, hiszen a fáról, bokorról, s a többi kapják a tápanyagokat. Emiatt, ha egy friss terméket sokáig őrizgetünk a spejzban, annak csökken a tápértéke.
Egyes tápanyagok, mint például a C vitamin különösen érzékeny az oxigénre és a fényre. Diane Barrett kutató arra jutott, hogy a spenót szoba-hőmérsékleten egy hét alatt elveszíti a C vitamin tartalmát, míg hűtve megmarad annak 25 százaléka. Ellenben a sárgarépa csak 27 százalékot veszít ugyanennyi idő alatt szoba-hőmérsékleten.
Kutatásai szerint minden zöldségre és gyümölcsre igaz, hogy hűvös helyen tárolva jobban megőrzik a C vitamin tartalmukat. Emögött az áll, hogy a hideg lelassítja az oxidációt, ami az egyik oka annak, hogy a termékek bebarnulnak tárolás során.