2024. április 23. kedd
More

    Mi az a csendes borderline személyiségzavar?

    A csendes borderline személyiségzavar (BPD) a diagnózis szempontjából nem elismert altípus; inkább egy olyan kifejezésre utal, aki megfelel a borderline személyiségzavar kritériumainak, de nem felel meg a tipikus profilnak.

    A National Institute of Mental Health (NIMH) szerint, a borderline személyiségzavar egy olyan betegség, amiben különböző hangulatingadozások, az önkép torzulása és fura viselkedés van jelen. Ezek a tünetek gyakran impulzív cselekedeteket és párkapcsolati problémákat okoznak. A borderline személyiségzavarban szenvedők intenzív dühöt, depressziót és szorongást tapasztalhatnak, amelyek néhány órától akár napokig eltarthatnak.

    Míg a BPD tipikusan bemutatja a dühkitöréseket és a nyilvánvaló külső önpusztítást, addig a csendes BPD-vel rendelkezők befelé fordítják haragjukat. Emiatt az utóbbi általában nem diagnosztizálható, vagy rosszul diagnosztizálják.

    Jellemzői

    Az igazság az, hogy a csendes BPD-t nehezebb azonosítani, mint a tipikus BPD-t, mivel a jelek gyakran nem nyilvánvalóak. Például míg egy tipikus BPD-vel rendelkező személy a düh külső jeleit mutathatja, a csendes BPD-vel rendelkező személy ezt a dühöt befelé fordíthatja, és önpusztító viselkedést tanúsíthat. Hasonlóképpen, egy tipikus BPD-vel rendelkező személy sírógörcsöt vagy dührohamokat kaphat, míg a csendes BPD-ben szenvedő kedélyes és visszahúzódó lesz.

    Diagnózisa

    A csendes borderline személyiségzavart a mentális zavarok diagnosztikai és statisztikai kézikönyvében (DSM-5) található tünetlista alapján diagnosztizálják. A legtöbb klinikus dühösnek és robbanékonynak gondolja a borderline személyiségzavar esetét, de ezek az egyének csendesek és fájdalommal teliek. A csendes BPD-vel élők úgy érezhetik, hogy félreértik, és ha helyes diagnózist kapnak, úgy érezhetik, mintha súlyt emeltek volna le a válláról.

    Okai

    Kíváncsi vagy, hogy mi okozhatja a csendes BPD-t? Valójában az okok hasonlóak a tipikus BPD okaihoz. Az alábbiakban bemutatjuk az ilyen típusú személyiségzavar lehetséges okait:

    • Személyiségzavarok családi anamnézisében (genetikai fogékonyságra utal)
    • Gyermekkorban tapasztalható bántalmazás, elhanyagolás, elhagyás vagy trauma
    • Más mentális rendellenesség anamnézisében (pl. étkezési zavar, szorongásos zavar, depresszió, bipoláris zavar, szerhasználat)

    Bár nincsenek olyan konkrét okok, amelyek csendes BPD-t eredményeznének a tipikus BPD-vel szemben, valószínű, hogy az egyén személyisége vagy temperamentuma befolyásolja a rendellenesség külső vagy belső tünetek formájában való megnyilvánulását. Ezenkívül az a gyerek, akit azért szidtak, mert túl sokat beszélt vagy zavaró volt, befelé fordulhat.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!