2022. május 17. kedd
More

  A dióvaj élettani hatása

  Tartsa kordában a koleszterint

  A túl sok koleszterin megkeményítheti az artériákat, és szélütéshez és szívbetegséghez vezethet. Úgy tűnik, hogy a mandula, a dió és más diófélék csökkentik ezt, ha túl magasra emelkedik. A szervezet a koleszterin nagy részét állítja elő, de egy részét az ételből kapja. Szerencsére a diófélékben kevés van, vagy egyáltalán nincs.

  A 2-es típusú cukorbetegség megelőzése és szabályozása

  Ennek részben az az oka, hogy segíti a súlygyarapodás kordában tartását, valamint optimalizálja a magas cukrok (glükóz) és zsírok (lipidek) szintjét a vérben, ami a betegséghez vezethet. Ezenkívül az erek (endothel) nyálkahártyáját is rugalmasan és egészségesen tarthatja, ami megakadályozza a cukorbetegséggel kapcsolatos szívproblémákat.

  Szívbetegség

  Szív- és érrendszeri betegségnek is nevezik, amikor az erek megkeményednek (orvosa érelmeszesedésnek fogja nevezni). Ez gyengítheti a szívét, és szívelégtelenséghez vezethet. Stroke-ot, szívrohamot vagy szabálytalan szívverést is okozhat (ezt az állapotot aritmiának nevezik). Azok az emberek, akik több diót vagy belőlük készült vajat esznek, kevésbé valószínű, hogy megkapják ezeket a betegségeket. Körülbelül 28 gramm vagy 2 evőkanál hetente elégnek tűnik a segítséghez.

  Súlykontroll

  Való igaz, hogy a dió sok zsírt tartalmaz, de ez nem jelenti azt, hogy kerülni kell. A magas fehérje- és rosttartalma teltségérzetet és energikusságot biztosít. Ez segíthet kevesebb kalóriát fogyasztani és fogyni. A dió pedig segíthet abban, hogy a teste több energiát égessen el még nyugalmi állapotban is.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!