A koleszterin jó és rossz is lehet. Normál szinten a szervezet számára nélkülözhetetlen anyag, ha azonban a vér koncentrációja túl magasra emelkedik, ez csendes veszélyt jelent, amely szívroham kockázatának teszi ki az embereket. A koleszterin a test minden sejtjében jelen van, és fontos természetes funkciókat tölt be az élelmiszerek emésztésében, a hormontermelésben és a D-vitamin előállításában. A szervezet termeli, de az emberek étellel is fogyasztják. Kinézetre viaszos és zsírszerű.
Kétféle koleszterin létezik:
- alacsony sűrűségű lipoproteinek (LDL) vagy „rossz” koleszterin
- nagy sűrűségű lipoproteinek (HDL) vagy „jó” koleszterin
Mi az a koleszterin?
A koleszterin olaj alapú anyag. Nem keveredik a vérrel, amely vízbázisú. Lipoproteinekben járja a testet.
Kétféle lipoprotein hordozza a koleszterin-darabokat:
- Alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL): Az így utazó koleszterin egészségtelen vagy „rossz” koleszterin.
- Nagy sűrűségű lipoprotein (HDL): A HDL-ben jelen lévő koleszterin „jó” koleszterin néven ismert.
A koleszterinnek négy elsődleges funkciója van, amelyek nélkül nem tudnánk életben maradni. Ezek:
- hozzájárul a sejtfalak szerkezetéhez
- az emésztő epesavak felépítése a bélben
- lehetővé teszi a szervezet számára a D -vitamin termelését
- lehetővé teszi a szervezet számára bizonyos hormonok előállítását
A magas koleszterinszint okai
A magas koleszterinszint jelentős kockázati tényezője a szívkoszorúér-betegség és oka a szívrohamnak. A koleszterin felhalmozódása az artériákat szűkítő folyamat része, amelyet érelmeszesedésnek neveznek. Az ateroszklerózisban plakkok képződnek, és a véráramlás korlátozását okozzák. A zsírbevitel csökkentése az étrendben segít a koleszterinszint kezelésében. Különösen hasznos az olyan élelmiszerek korlátozása, amelyek a következőket tartalmazzák:
- Koleszterin: jelen van az állati eredetű élelmiszerekben, a húsban és a sajtokban.
- Telített zsír: Ez előfordul egyes húsokban, tejtermékekben, csokoládéban, pékárukban, rántott és feldolgozott élelmiszerekben.
- Transzzsírok: Ez előfordul néhány sült és feldolgozott élelmiszerben.
A túlsúly vagy az elhízás magasabb vér LDL-szinthez is vezethet. A genetikai tényezők hozzájárulhatnak a magas koleszterinszinthez. Az öröklött családi hiperkoleszterinémiában szenvedőknek nagyon magas az LDL szintje.
Egyéb állapotok, amelyek magas koleszterinszinthez vezethetnek, a következők:
- cukorbetegség
- máj- vagy vesebetegség
- policisztás petefészek szindróma
- terhesség és egyéb olyan állapotok, amelyek növelik a női hormonok szintjét
- alulműködő pajzsmirigy
- olyan gyógyszerek, amelyek növelik az LDL -koleszterint és csökkentik a HDL -koleszterinszintet, például progesztinek, anabolikus szteroidok és kortikoszteroidok
Magas koleszterinszint tünetei
A magas koleszterinszintű személynek gyakran nincs jele vagy tünete, de a rutin szűrés és a rendszeres vérvizsgálatok segíthetnek a magas szint kimutatásában. Az a személy, aki nem megy vizsgálatra, figyelmeztetés nélkül szívrohamot kaphat, mert nem tudta, hogy magas a koleszterinszintje. A rendszeres tesztek segíthetnek csökkenteni ezt a kockázatot.
Koleszterin az élelmiszerekben
A Harvard Health jelentése 11 koleszterinszint-csökkentő élelmiszert azonosított, amelyek aktívan csökkentik a koleszterinszintet:
- zab
- árpa és teljes kiőrlésű gabona
- bab
- padlizsán és okra
- dióféléket
- növényi olaj (repce, napraforgó)
- gyümölcsök (főleg alma, szőlő, eper és citrusfélék)
- szója és szója alapú élelmiszerek
- zsíros halak (különösen lazac, tonhal és szardínia)
- rostban gazdag ételek
Ha ezeket a kiegyensúlyozott étrendhez adjuk, akkor a koleszterin kordában tartható. Ugyanez a jelentés felsorolja azokat az élelmiszereket is, amelyek károsak a koleszterinszintre. Ezek tartalmazzák:
- vörös hús
- teljes zsírtartalmú tejtermék
- margarin
- hidrogénezett olajok
- pékáruk
Szintek és tartományok
Felnőtteknél a 200 milligramm/dl (mg/dl) alatti összkoleszterinszint egészségesnek tekinthető. A 200 és 239 mg/dL közötti érték határérték magas. A 240 mg/dl vagy annál nagyobb érték magasnak tekinthető. Az LDL-koleszterinszintnek 100 mg/dl-nél kisebbnek kell lennie. A 100-129 mg/dl elfogadható olyan emberek számára, akiknek nincs egészségügyi problémája, de aggodalomra adhat okot mindenki számára, akinek szívbetegsége vagy szívbetegség kockázati tényezői vannak. A 130-159 mg/dl határmagasság. 160-189 mg/dl magas. A 190 mg/dl vagy magasabb érték nagyon magasnak számít. A HDL szintet magasabban kell tartani. A HDL-szint optimális értéke 60 mg/dl vagy magasabb. A 40 mg/dl-nél kisebb érték a szívbetegség fő kockázati tényezője lehet. A 41 mg/dl-től 59 mg/dl-ig terjedő érték határértéken alacsony.