2024. március 28. csütörtök
More

    Milyen típusú influenza létezik?

    A megfázáshoz hasonlóan az influenzát is vírusok okozzák. Az influenza vírusainak négy típusa létezik: A és B, amelyek leggyakrabban szezonális influenzaaktivitással és járványokkal járnak; C, amely viszonylag ritka és enyhe légúti megbetegedést okoz; és D, amely elsősorban a szarvasmarhákat érinti.

    A-influenza

    Az A-influenza vírusnak számos altípusa létezik, két fehérje – hemagglutinin (H) és neuraminidáz (N) – alapján, amelyek megtalálhatók a vírusok felületén. Az A-influenza két törzse megtalálható az emberekben: a H1N1 és a H3N2 törzs.

    Az A-influenza (H1N1) vírus új törzse, amelyet sertésinfluenzának neveznek, mivel jellemzően sertések között terjed, 2009-ben influenzajárványhoz vezetett. 2009 áprilisa és 2010 áprilisa között a CDC becslése szerint 60,8 millió sertésinfluenza-esetet regisztráltak az Egyesült Államokban, ami több mint 274 000 kórházi kezeléshez és közel 12 500 halálesethez vezetett. Az 1918-as influenzajárvány madár eredetű H1N1 vírus volt.

    A H3N2 vírus általában súlyosabb tüneteket okoz, és különösen veszélyes lehet a fiatalokra és az idősekre. Azok az influenza szezonok, amelyekben sok a H3N2 megbetegedés, például a 2017–2018-as influenza szezonban, általában magasabb a kórházi kezelés és az influenza okozta halálesetek aránya. A H3N2 különösen ellenálló az influenza elleni vakcinával szemben, és gyorsabban mutál, mint más törzsek.

    B-influenza

    Ezek a vírusok kevésbé gyakoriak, mint az A-influenza, de hasonló tüneteket okoznak, és járványokhoz vezethetnek. A B-influenza nincs altípusok szerint besorolva, de két vírustörzs létezik: Yamagata és Victoria.

    Egy 2014 júliusában a Clinical Infectious Diseases című folyóiratban közzétett tanulmány megkérdőjelezte azt a felfogást, hogy a B-influenza enyhébb, mint az A-influenza.

    C-influenza

    Az A és B influenzához hasonlóan ezek a vírusok is megtalálhatók az emberekben. De a C-influenza vírusai enyhébbek és nem okoznak járványokat. A szezonális influenza elleni védőoltások, amelyek A- és B-influenza törzseket tartalmaznak, nem védenek az C-influenza vírusok ellen.

    D-influenza

    Ez az influenzatörzs nem ismert, hogy emberekben betegséget okozna. Elsősorban a szarvasmarhákat érinti, bár a Dél-Dakotai Egyetem kutatói megjegyezték, hogy végül egy új törzset képezhet, amely nagyobb veszélyt jelent az emberekre.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!