2022. május 23. hétfő
More

  Milyen típusú influenza létezik?

  A megfázáshoz hasonlóan az influenzát is vírusok okozzák. Az influenza vírusainak négy típusa létezik: A és B, amelyek leggyakrabban szezonális influenzaaktivitással és járványokkal járnak; C, amely viszonylag ritka és enyhe légúti megbetegedést okoz; és D, amely elsősorban a szarvasmarhákat érinti.

  A-influenza

  Az A-influenza vírusnak számos altípusa létezik, két fehérje – hemagglutinin (H) és neuraminidáz (N) – alapján, amelyek megtalálhatók a vírusok felületén. Az A-influenza két törzse megtalálható az emberekben: a H1N1 és a H3N2 törzs.

  Az A-influenza (H1N1) vírus új törzse, amelyet sertésinfluenzának neveznek, mivel jellemzően sertések között terjed, 2009-ben influenzajárványhoz vezetett. 2009 áprilisa és 2010 áprilisa között a CDC becslése szerint 60,8 millió sertésinfluenza-esetet regisztráltak az Egyesült Államokban, ami több mint 274 000 kórházi kezeléshez és közel 12 500 halálesethez vezetett. Az 1918-as influenzajárvány madár eredetű H1N1 vírus volt.

  A H3N2 vírus általában súlyosabb tüneteket okoz, és különösen veszélyes lehet a fiatalokra és az idősekre. Azok az influenza szezonok, amelyekben sok a H3N2 megbetegedés, például a 2017–2018-as influenza szezonban, általában magasabb a kórházi kezelés és az influenza okozta halálesetek aránya. A H3N2 különösen ellenálló az influenza elleni vakcinával szemben, és gyorsabban mutál, mint más törzsek.

  B-influenza

  Ezek a vírusok kevésbé gyakoriak, mint az A-influenza, de hasonló tüneteket okoznak, és járványokhoz vezethetnek. A B-influenza nincs altípusok szerint besorolva, de két vírustörzs létezik: Yamagata és Victoria.

  Egy 2014 júliusában a Clinical Infectious Diseases című folyóiratban közzétett tanulmány megkérdőjelezte azt a felfogást, hogy a B-influenza enyhébb, mint az A-influenza.

  C-influenza

  Az A és B influenzához hasonlóan ezek a vírusok is megtalálhatók az emberekben. De a C-influenza vírusai enyhébbek és nem okoznak járványokat. A szezonális influenza elleni védőoltások, amelyek A- és B-influenza törzseket tartalmaznak, nem védenek az C-influenza vírusok ellen.

  D-influenza

  Ez az influenzatörzs nem ismert, hogy emberekben betegséget okozna. Elsősorban a szarvasmarhákat érinti, bár a Dél-Dakotai Egyetem kutatói megjegyezték, hogy végül egy új törzset képezhet, amely nagyobb veszélyt jelent az emberekre.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!