2024. március 29. péntek
More

    A depresszióban szenvedő szülők átadhatják a depressziót gyermekeiknek is

    A Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központok (CDC) szerint minden hat felnőtt közül egynek depressziója lesz. A BJPsych Open folyóiratban közzétett tanulmány megállapította, hogy a terhesség alatt és után depressziós anyák gyermekeinél nagyobb valószínűséggel alakul ki depresszió.

    A kutatás megértése

    Ebben a tanulmányban a kutatók a 18 hetes terhesség előtti depressziót és a születés utáni 8 hetes depressziót értékelték, a 10 és 24 év közötti utódok depressziójának szűrésével.

    Az Avon Longitudinális Szülők és Gyermekek Tanulmányában szereplő 5029 személy adatai alapján mind az anyai – születés előtti – depressziónak, mind a posztnatális depressziónak való kitettség az utódokat a legmagasabb kockázatúvá tette a depresszióban, míg az apai – születés előtti – depresszió és a posztnatális depresszió utódai szintén növelték a kockázatot.

    Erősebb szűrési intézkedésekre van szükség,
    Haley Neidich pszichoterapeuta azt mondta: „A kutatás kezdeti eredménye arról beszél, hogy mennyire fontos, hogy a perinatális emberek hozzáférjenek a megfelelő mentális egészségügyi kezeléshez, amikor a depresszió vagy más mentális egészségi állapot tünetei jelen lehetnek. A depresszióban szenvedő személyeknek egészségügyi szakemberekhez kell fordulniuk, akik segíthetnek enyhíteni a mentális egészségi tünetek családra gyakorolt ​​hatását és javítani tudják a gyorsabb gyógyulási esélyeit. Az embereknek tisztában kell lenniük azzal, hogy a perinatális depresszióban szenvedő betegeknek szakképzett terapeuták kezelése jelenti a legmagasabb szintű ellátást.”
    Neidich szerint a statisztikák riasztóak a gyermek születése alatti és utáni depresszióra, és valószínűleg nem is jelentették mindet.

    Mint perinatális lakossággal dolgozó klinikai dolgozó, Neidich elmagyarázta, hogy az ehhez hasonló kutatásokról szóló hírek mélyen kiváltó okok lehetnek, ezért kulcsfontosságú a szűrési folyamatok javítása és a szűrés gyakoriságának növelése a perinatális személyek, partnereik és gyermekeik esetében. A megfelelő orvosi oktatás, amely biztosítja a trauma-alapú ellátást a lakosságot kiszolgáló összes szakember között, mikroszinten erősíti az ellenálló képességet.

    A tanulmány eredményei felvetik a természet és a nevelés érvelését. A szülőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy ha depresszióval küzdenek, akkor hogyan kell kezelniük ezt a kihívást, és meg kell tanítaniuk a velük élő gyermekeket saját mentális egészségügyi kihívásaik kezelésére. A gyerekek megfigyelik, eltanulják és elfogadják ezeket a viselkedési formákat.

    Amikor e kutatás alkalmazásáról van szó, Dr. Pratt kiemeli annak fontosságát, hogy a mentális egészséggel kapcsolatos kérdéseket korán kezelni kell. Ez a kutatás megerősíti, hogy a lehető leghamarabb foglalkoznunk kell és fel kell ismernünk a mentálhigiénés problémákat, és még ha késő is, akkor is foglalkoznunk kell ezekkel a kérdésekkel, akár gyermekekről, akár felnőttekről van szó. A gyerekek általában jobban teljesítenek, ha vannak modelljeik a kihívások leküzdésére, hogyan kell napi szinten megbirkózni a stresszel. Azok a szülők, akik nyíltan és pozitívan kezelik saját mentális egészségi problémáikat, megmenthetik gyermekeiket attól, hogy instabil háztartásban kelljen élniük, és ezzel egyidejűleg megtaníthatják gyermekeiket, hogyan kell megfelelően kezelni saját mentális egészségi problémáikat, amikor felnőnek.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!