2022. május 17. kedd
More

  A-vitamin

  A-vitamin segít fenntartani az egészséges látást. A-vitamin nélkül az ember látási problémákat és esetleg látásvesztést tapasztalhat.

  Az A-vitamin nem egyetlen vitamin, hanem a retinoidok néven ismert vegyületek gyűjteménye. A retinoidok természetes módon fordulnak elő az emberi szervezetben, és bizonyos táplálékforrásokban is jelen vannak. Egyes élelmiszerek retinolt biztosítanak, amelyet a szervezet közvetlenül A-vitaminként használhat fel. Mások A-provitamint, olyan vegyületeket biztosítanak, amelyeket a szervezet A-vitaminná alakít át.

  Az A-vitamin számos funkciót támogat az egész testben, beleértve a látást és az immunrendszert is. Az emberek táplálékból szerezhetik be az A-vitamint. Az állati források előre megtermelt A-vitamint vagy retinolt biztosítanak. Ez a típus készen áll a test használatra. A növényi források karotinoidokat, például béta-karotint tartalmaznak, amely erős antioxidáns. A szervezet ezeket A-vitaminná tudja alakítani.

  Kiváló A-vitamin forrás a halmájolaj, a marha máj, a sajt, a tej és az egyéb tejtermékek. A béta-karotin forrásai lehet az édesburgonya, a kelkáposzta, a spenót és más zöld, leveles zöldségek, a sárgarépa, a dinnye, és a dúsított reggeli gabonapelyhek.

  A táplálkozási szakértők mikrogrammban (mcg) és nemzetközi egységekben (NE) mérik a vitaminokat. Az élelmiszercsomagok általában a mennyiségeket NE-ben mutatják. Az étrend, amely 900 mcg A-vitamint tartalmaz, a 14 év feletti férfiak számára ajánlott bevitel, ez kb. 3000–36 000 NE A-vitamin az étrend-kiegészítők szerint.

  Bárki, akinek aggályai vannak az A -vitamin bevitelével kapcsolatban, kérjen tanácsot egy egészségügyi szakembertől, aki segít megérteni ezeket az intézkedéseket.

  Az A-vitamin ajánlott bevitele életkortól és nemtől függően változik.

  Kor (év)1–34–89–1314 és több
  Női300400600700
  Férfi300400600900

  Hiány

  Az A-vitamin hiánya ritka, de hatással lehet egy olyan személyre, aki növényi étrendet követ vagy van cisztás fibrózisa. Hosszú távú hiánya az éjszakai látás elvesztéséhez és esetleg a látás teljes elvesztéséhez vezethet.

  Túladagolás

  A túl sok A-vitamin mérgező lehet. Ezt befolyásolhatja, ha az emberek A-vitamin-kiegészítőket szednek, nagy mennyiségben fogyasztanak halolajat vagy retinoidokat tartalmazó gyógyszereket szednek, mint például az acitretin. A terhesség alatt az A-vitamin magas szintje károsíthatja a növekvő magzatot.

  A túladagolás tünetei lehetnek fejfájás, fáradtság, hányinger, szédülés, súlyos esetekben kóma és halál következhet be. A vitamin-kiegészítők megvásárolhatók online. Az embereknek azonban beszélniük kell orvosukkal, mielőtt ezeket vagy más kiegészítőket szednének.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!