2024. november 21. csütörtök
More

    A sótlanság ártalmai (1. rész)

    Egy sportkedvelő fiatal nőnek ájulási rohamai támadtak. Az orvosa előbb tanácstalan volt, utóbb azonban rájött a baj okára: az ájulós hölgy túl sótlan ételeket evett, s közben minden nap rengeteg – káliumban gazdag – naracsjuice-t ivott. Majdnem megmérgezte magát káliummal azáltal, hogy száműzte a sót, vagyis a nátriumot. A kalcium, a kálium és a nátrium ugyanis egyfajta ,,táplálkozási fogaskereket,, alkot szervezetünkben, s a kálium, amelyet a nátrium eltávolít, életveszélyessé válhat, ha valakinek a veséje rosszul működik. Egy idős asszonynak, aki szintén túlzásba vitte a sótlan étkezést, intravénás injekciókat kellett beadni, hogy pótolják a szervezetéből hiányzó nátriumot, és véget vessenek a sóhiány okozta ájulásainak.

    Az Egyesült Államokban nagyon sokan éppen azért mellőzik túlzottan a sót, mert egészségesek szeretnének lenni. Pontosabban azért, mert másról sem hallanak vagy olvasnak hosszú évek óta mint a nátrium ártalmairól. A Maryland Egyetem húszezer ember étkezési szokásairól készített felmérést, s kiderült, hogy a megkérdezettek 81 százalék csupán 1,1 gramm vagy még ennél is kevesebb sót fogyaszt naponta, holott élelmezéstudományi kutatók szerint a legtöbb ember szervezetének naponta legalább 1,1 gramm sóra van szüksége. (A felső határt 3,3 grammban jelölik meg.) Az igaz, hogy az idézett felmérést olyanok körében végezték, akik nagyon ,,tudományosan,, igyekeznek táplálkozni, mondják a szakértők, de általános jelenségnek tekinthető, hogy az amerikaiak egy része túlságosan sótlanul étkezik, pedig az amerikai lakosság 20 százalékát kitevő magas vérnyomásos betegeknek csupán egyharmada érzékeny a nátriumra.

    Forrás: MTI
    Fotó: Pixaba
    y

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!