2024. április 18. csütörtök
More

    Letölthető babakelengyét terveztek a MOME kutatói

    Az izoláció különféle helyzeteiben kívánnak segítséget nyújtani a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Innovációs Központ (MOME IK) szociális design kutatócsoportja által létrehozott MOME segítő pakkok, melyek közül elsőként a Baba pakk készült el.

    A Baba pakk izolációra olyan csomag, amely egy újszülött fogadásához szükséges alapvető eszközöket és információkat tartalmazza, mindezt a https://segitopakk.mome.hu weboldalról letölthető formában – közölte az egyetem hétfőn az MTI-vel.

    A MOME segítő pakkok izolációra olyan digitálisan letölthető csomagok, amelyek a különböző élethelyzetekhez szükséges alapvető eszközök és holmik fizikai megvalósításához tartalmaznak útmutatást és biztosítanak fontos ismereteket, információkat.

    Mint a közlemény hangsúlyozza, a pakkokat és a bennük található használati útmutatókat szakemberek bevonásával állították össze. A csomagok know-how-ja a benne lévő dolgok listájától, a kommunikációs anyagokon át a csomag fizikai elrendezéséig, a tervrajzokig bárki számára letölthető, aki tenni szeretne embertársaiért.

    Az első MOME segítő pakk a csecsemőgondozásra fókuszál. A doboz előképéül a MOME EcoLab által korábban fejlesztett Bódva Pakk csomag rendszere, a finn baby box kezdeményezés, illetve a karácsonyi cipősdoboz ajándékkampány szolgált.

    A szociális design kutatócsoport munkatársai, Fehér Bori és Csernák Janka szerint „jelen helyzetben az újszülöttek fogadásának tárgyi feltételei is akadályokba ütköznek, a személyi higiénia fontossága megnő, illetve a védőnői látogatások által biztosított fontos és nélkülözhetetlen tanácsadás is nehezített. A Baba pakk izolációra egy olyan csomag, amely az újszülött fogadásához szükséges alapvető eszközöket és információkat tartalmazza, megkönnyíti a szülés utáni első három hónapot” – idézi a közlemény a kutatókat.

    A csomag a babakelengye összeállításához szükséges listán, valamint számos hasznos linken túl egy mózeskosár, babatörölköző, babamosdató kesztyű és egy csomós játék elkészítéséhez ad elkészítési útmutatót.

    A MOME IK szociális design kutatócsoportja már dolgozik a további pakkok tervezésén is – közölte az egyetem.

    Forrás: MTI – fotó: Pixabay

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!