I-Bolt nyílt szerdán a Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományok Centrumán (DE-AGTC), ahol az egyetem és a Pharmapolis Innovatív Élelmiszeripari Klaszter mutatja be és árusítja az élelmiszeripari kutatások eredményei alapján létrehozott termékeket.
Nagy János centrumelnök, az I-Bolt megnyitása alkalmából rendezett debreceni sajtótájékoztatón elmondta: a kutatások során, az elméletben megalkotott eredményeknek csak kis hányada valósul meg és kerül ki valóban a piacra. Mint mondta, a Pharmapolis klaszter a tudományos kutatásokba és azok piaci megjelenésébe vonja be a régió vállalkozásait, így az innovációs klaszterek a fejlesztések katalizátoraiként segítik azt, hogy az ötletből fogyasztható termék legyen.
Prokisch József egyetemi docens, a Pharmapolis klaszter ügyvezetője ismertette: az országban egyedülálló I-Boltban megvásárolhatók a klaszter akkreditált termékei, így ez az első lépcső azok piaci megjelenésében. A bolt célja az új, klinikai kísérletekkel bizonyítottan hatásos élelmiszeripari termékek és azok marketingjének kipróbálása, vizsgálata és értékelése.
A bemutatott termékek közt van egyebek mellett a hortobágyi gyógynövényeket tartalmazó kecskesajt, az emelt szelén- és kalcium tartalmú juhtúró, a lila kukoricából készített tea, különleges tojások, haltermékek vagy a puffasztott cirok. Minden termékről kutatási eredmények igazolják egészségre gyakorolt pozitív hatásukat – hangsúlyozta.
A bolttal a klaszter célja az innovatív élelmiszeripar fejlesztése mellett az egészséges és tudatos étrend és életmód terjesztése, így a termékekkel régiós vásárokon és kiállításokon is megjelennek majd – tette hozzá Prokisch József.
Forrás: MTI – fotó: Pixabay