2024. április 19. péntek
More

    A MÁRIATÖVIS HATÁSAI – nem is gondolná mennyire egészséges!

    A máriatövis – vagy más néven szamárkóró, őszbogáncs, boldogasszony tövise – a mediterrán térségből származik, de világszerte előszeretettel termesztik. Ez annak köszönhető, hogy a termésének magas a fehérje és az olaj tartalma, továbbá a különleges szilimarin vegyületkeverék is megtalálható benne. Ennek gyógyászati szempontból van jelentősége, ugyanis májvédő, továbbá a májkárosodást megelőző és a máj regenerációját elősegítő hatással rendelkezik. Ezen kívül számos más pozitív tulajdonsága is ismert a máriatövisnek, így nem meglepő, hogy egyre többen fedezik fel áldásos hatásait.

    Cikkünkben közelebbről is bemutatjuk a latinul Silybum marianum-ként ismert gyógynövény eredetét, egészségünkre gyakorolt pozitív hatásait és alkalmazási lehetőségeit.

    A növény eredete

    A máriatövis a Földközi-tenger térségének sziklás hegységeiben őshonos, de már több évszázada Közép-Európában is előszeretettel termesztik – korábban kolostorok kertjében, manapság már nagyüzemekben. A máriatövis, a pitypanghoz és a napraforgóhoz hasonlóan, egy, az őszirózsafélék családjába tartozó, lágyszárú, lila virágú gyógynövény. Jótékony hatásai miatt a máriatövist régóta, több mint 2000 éve, használják a népi gyógyászatban.

    Az ókori Rómában és Görögországban főként mérgezések esetén alkalmazták, például kígyómarás gyógyítására. A középkorban már egyre gyakrabban használták különféle epe és májproblémák, de főleg májtisztítás esetén. Az indiánok számára sem volt ismeretlen a máriatövis, ők leginkább kelések és bőrproblémákat kezeltek vele. Manapság már az érett növény termését hasznosítjuk, míg korábban a levelét is előszeretettel hasznosították.

    A máriatövis jótékony hatásai

    A máriatövis pozitív hatásai

    Hatóanyagai

    A máriatövisben szilimarin található, ami egy flavonoid komplexeket tartalmazó vegyületkeverék. Utóbbi szilibin A-t és B-t, izoszilibin A-t és B-t, szilidianint, szilikrisztint, szilandrint és szilimonint tartalmaz. Ezek a legértékesebb összetevői, melyek a termés 2-3 százalékát alkotják. Ezeken kívül szteroidik és antioxidánsok is megtalálhatók benne. Mivel ennyi értékes hatóanyagot tartalmaz, számos betegséget képes megelőzni vagy azok tüneteit enyhíteni.

    A máriatövis hasznos a betegségmegelőzésben

    Védi a májat és méregtelenít

    Elsősorban a szilibin védi az érzékeny májsejteket a mérgek káros hatásaitól. A máj köztudottan egy méregtelenítő szerv, ami egyben azt is jelenti, hogy rengeteg toxint kell lebontania, és előkészítenie a kiürítésre. Ebből kifolyólag az alkoholfogyasztás utóhatásait is képes enyhíteni. A különféle káros anyagok az anyagcsere következtében keletkeznek, továbbá a környezeti hatások és a táplálék által is egyre több toxikus anyag kerül be a szervezetünkbe. Ezeket mind le kell bontani, majd eltávolítani. Ennél a feladatnál igen nagy veszélynek vannak kitéve a májsejtek, melyek akár meg is semmisülhetnek. A szilimarinnak rögtön két hatása is van: nem csak megvédi a májsejteket, hanem még serkenti is a szerv egészének regenerációját. Ezeken kívül támogatja a máj megfelelő működését, és tisztítja a nyirokrendszert.

    Gombaölő

    A Candida albicans egy természetes módon előforduló élesztőgomba a szervezetünkben. Bizonyos esetekben azonban olyan fertőzést okozhat, ami megtámadhatja a garat vagy az intim területek nyálkahártyáit. Egy 2016-os kutatás során arra jöttek rá a tudósok, hogy a szilibinnek gombaölő tulajdonsága is van. Egyes gombás fertőzések esetén pedig a máriatövis semlegesíteni tudja a kórokozókat.

    Segít cukorbetegség esetén

    A máriatövis számos jótékony hatása közé tartozik az is, hogy 2-es típusú cukorbetegség esetén némileg csökkenteni tudja a vércukorszintet. Ebben nagy szerepük van az antioxidánsok, a zsírsavak és a szilimarin keverékének.

    Támogatja a szív egészségét

    A máriatövis jótékony hatással van az erek állapotára, illetve Omega-3 tartalmának köszönhetően a szív egészségére is. Az Omega-3 egyensúlyba hozza a koleszterinszintet, aminek következtében megakadályozza az erek elmeszesedését, valamint csökkenti a szívinfarktus esélyét.

    Lelassíthatja az Alzheimer-kór kialakulását

    A kutatók úgy vélik, hogy a máriatövis kivonata jó hatással lehet a kognitív képességeinkre, aminek következtében lelassíthatja vagy megakadályozhatja az Alzheimer-kór, illetve a demencia kialakulását.

    Csökkenti a rák kockázatát

    A rákkal szembeni jótékony hatása is még csak a kutatási fázisban van, de egyelőre minden jel arra utal, hogy a máriatövis megakadályozza a rákos sejtek és a daganatok növekedését – legalábbis a bőrön. A méhnyak-, a mell- és a prosztatarák kialakulásának megelőzésében is segíthet, ugyanis fellép a szabad gyökökkel szemben.

    Enyhíti az allergiás tüneteket

    Mivel pozitív hatással van a májra, és támogatja azt, enyhíteni tudja az allergiás tüneteket.

    Segít fenntartani a hormonegyensúlyt

    A máriatövis jó hatással van a májban termelődő hormonok egyensúlyára is. A szilimarin egy erős antioxidáns, aminek következtében védi a szervezetünket a szabad gyököktől, ezen felül az immunrendszert is erősíti.

    Szépíti a bőrt

    Mivel a szilimarin antioxidáns és gyulladáscsökkentő is egyben, a gyulladásos bőrbetegségeket és irritációkat is képes enyhíteni.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!