2024. április 19. péntek
More

    Bajt jelez, ha vacogsz és zsibbadsz

    Hideg időben igen gyakran jelentkezik fokozott könnyezés, orrfolyás, köhögés, vagy akár nehézlégzés is. A fedetlen arcon és kezeken a bőr kiszáradhat, begyulladhat, esetleg viszketni és/vagy hámlani kezdhet. Súlyos esetben szívtáji fájdalmat és ritmuszavart, izomgyengeséget, ízületi merevséget, illetve mozgási nehézségeket is okozhat a télies időjárás.

    tartós fázás és vacogás, valamint a fájdalom és/vagy zsibbadás érzése pedig már a kihűlés vagy a fagyás előjelei is lehetnek. Éppen ezért nagyon fontos, hogy megfelelően védekezz a hideg időjárás káros hatásai ellen.

    Hogyan védekezz a hideg ellen?

    A tájékoztató szerint a hideg negatív hatásait hatékonyan kivédheted az időjárásnak megfelelő, réteges – és lehetőleg vízhatlan – öltözködéssel. Válassz bélelt téli lábbelit, illetve vegyél kesztyűt, sapkát és sálat is, mielőtt a szabadba mész. De sokat segíthet a hidegben a meleg ételek és italok fogyasztása is.

    Ha a téli, zord időben hosszabb útra indulnál az autóddal, mindenképpen vigyél magaddal egy forró folyadékkal töltött termoszt, egy jó meleg takarót és egy feltöltött mobiltelefont. Ha pedig már a kihűlés vagy a fagyás fentebb ismertetett jeleit észleled magadon, fontos, hogy megpróbáld elejét venni a további lehűlésnek: kezdj el mozogni, vagy menj be egy fedett helyre egy kicsit felmelegedni.

    A zord időjárás minden korosztályt próbára teszt, azonban az idősek, a krónikus keringési és légzőszervi betegséggel küzdő, valamint a gyerekek különösen veszélyeztetettnek számítanak. Mínusz 10 Celsius-foknál hidegebb időben például már nem is ajánlott kint sétálgatnod a gyermekeddel – de ha mégis muszáj kivinned őt a fagyos időben, akkor alaposan öltöztesd fel, arcát kend be zsíros krémmel, szélvédett babakocsiba ültesd, és próbálj meg minél rövidebb időt kint tölteni vele. Erős szélben és nagy ködben csak akkor indulj útnak egy babával vagy kisgyermekkel, ha az feltétlenül szükséges. Szintén fokozottan veszélyeztetettek ilyenkor a hajléktalanok, akiket ilyenkor kötelesek befogadni a szociális intézmények, legalább éjszakára.

    Egyéb hasznos információk és tanácsok

    A hideg idő egészségre gyakorolt hatásaival és a baj megelőzésével kapcsolatban az NNK alábbi infografikáján találhatsz további hasznos információkat.

    kihűlés

    Nemcsak az utcán fekvők, hanem az alig fűtött lakásban vagy a huzamosabb ideig erős szélben tartózkodók körében is fennáll a kihűlés kockázata.

    Forrás: hazipatika.com

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!