2024. március 29. péntek
More

    Meglepő, mire lehet jó a cékla

    A cékla egészséges, finom és rendkívül tápláló. Számos egészségügyi előnye mellé most újabb csatlakozhat: egy friss tanulmány szerzői megállapították, hogy edzés előtt fogyasztva növelheti az izomerőt.

    Régóta tudjuk, hogy a cékla igazi vitamin- és ásványianyag-bomba. Rendszeres fogyasztásával A-, B- és C-vitamint, valamint egyebek mellett káliumot, nátriumot, vasat, mangánt és foszfort vihetünk be szervezetünkbe, természetes módon hozzájárulva idegrendszerünk és izomzatunk megfelelő működéséhez, csontjaink egészségének megőrzéséhez. Mivel sok rostot tartalmaz, emésztőrendszerünk működését is jótékonyan befolyásolja.

    Egy új, az Acta Physiologica című folyóiratban megjelent tanulmány szerzői a már ismert egészségügyi előnyökön túllépve azt vizsgálták, mennyivel növelheti az izomerőt, ha valaki természetes forrásból származó nitrátot iktat be az étrendjébe edzés előtt – számol be róla a Medical News Today.

    Az egyesült királyságbeli Exeteri Egyetem, az ausztráliai Queenslandi Egyetem és az egyesült államokbeli nemzeti egészségügyi intézet (NIH) kutatói tíz egészséges férfi önkéntest vizsgáltak, akik edzés előtt vagy kálium-nitrátot kaptak szuszpenzió formájában, vagy placebót. Négy alkalommal végeztek izombiopsziát náluk: aszuszpenzió fogyasztása előtt, annak bevitele után egy és három órával, végül miután a résztvevők 60 térdnyújtó gyakorlatot is elvégeztek. Megállapították, hogy a nitrátoldatot fogyasztók vastus lateralis izmában, egész pontosan a négyfejű combizmában megemelkedett a nitrátok szintje, ami órákkal a nitráttartalmú szuszpenzió elfogyasztása után is kimutatható volt. 

    A nitrátok elősegítik a szervezet számára nélkülözhetetlen nitrogén-oxid termelését. Utóbbi fontos neurotranszmitter, vagyis ingerületátvivő anyag, amely a vérnyomás szabályozásában, a szív- és érrendszeri egészség megőrzésében és a sejtöregedést felgyorsító oxidatív stressz csökkentésében is kulcsszerepet játszik. A céklalé, valamint számos zöldség, például a zeller és a fejes saláta is gazdag nitrátokban: ezek rendszeres fogyasztása a kutatók szerint természetes módon fokozhatja az atlétikai teljesítményt. 

    Így hatnak a nitrátok az izomerőre

    A tanulmány szerzői arra jutottak, hogy az edzés előtti nitrátbevitel mintegy 7 százalékkal növelheti az izomnyomatékot testmozgás közben. Hogy pontosan hogyan, az viszont még számukra sem teljesen egyértelmű. 

    „Először sikerült kimutatni, hogy az izmok nitrátszintje összefügg az izmok által termelt erő mennyiségével” – idézte a Medical News Today Andrew M. Jonest, az Exeteri Egyetem alkalmazott fiziológia professzorát, a tanulmány társszerzőjét. Jones azt is hozzátette: a hatást előidéző mechanizmus tudományosan alátámasztott magyarázatára még várni kell. Véleménye szerint lehetséges, hogy az izmok összehúzódási képességük javítására használják a nitrátot, mégpedig nitrogén-oxiddá alakítva, ami azt eredményezi, hogy nagyobb erőt tudnak kifejteni. 

    Forrás: hazipatika.com

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!