2024. március 29. péntek
More

    Az alkoholfogyasztás valóban aranyeret okozhat?

    Az alkohol vízhajtó hatása jól ismert tény. Fogyasztása megnöveli a vizelet mennyiségét, ezáltal kiszáradáshoz vezethet. Amennyiben nincs elég folyadék a testünkben a széklet kiválasztásának folyamata során, abból a vastagbél további vizet von el.

    Így a széklet keményebbé válik, testen belüli továbbítása és kinyomása nehezebb lesz. Ezért a WC-n ülve a szokásosnál jobban erőlködünk. Ilyenkor a végbélre nehezedő megnövekedett hasűri nyomás aranyér kialakulásához vezethet.

    Az alkohol – továbbá – hozzájárulhat az elhízáshoz is. A nagyobb testsúly következtében nagyobb nyomás terheli a hasat, gyulladásos folyamatok jelentkezhetnek, valamint gyakran előfordulhat pangás a vénás rendszerben. Mindezek erős összefüggésben állnak az aranyér kialakulásával.

    Számos dolog állhat a magas vérnyomás hátterében, köztük alkoholfogyasztás is. A végbél körüli erekben jelentkező emelkedett nyomás folytán helyi gyulladás és duzzanat alakulhat ki, amely végső soron aranyérhez vezethet.

    A túlzott alkoholfogyasztás megannyi májbetegség forrása is lehet. Ilyenkor vérelvezetési problémák jelentkezhetnek, amelyek szintén hozzájárulnak a végbélnyílás körüli vénák duzzanatához és gyulladásához, ezáltal az aranyér kialakulásához.

    Forrás: webbeteg.hu

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!