2024. március 28. csütörtök
More

    Reflux – Amit Ön is megtehet

    Mivel a refluxbetegség pontos kiváltó oka nem ismert, megelőzni nem tudjuk, de életmódunk változtatásával és a megfelelő terápiával a reflux súlyosságát, a panaszok kiújulásának gyakoriságát is csökkenteni tudjuk.

    Refluxban szenvedők számára is alapvetően fontos az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás. Néhány alapszabály betartásával enyhíthetőek, elkerülhetőek a panaszok, megelőzhetőek a szövődmények és elkerülhetőek a komolyabb orvosi beavatkozások.

    Figyeljen oda az étrendjére!

    Az étrend kialakításának célja, hogy az elfogyasztott táplálék

    • ne terhelje túl a gyomrot, az ugyanis fokozza a savtarmelést és a gyomorsavat visszapréselő nyomást,
    • ne fokozza a savtermelést,
    • ne irritálja a nyelőcsövet.

    Kerülni kell a túl zsíros, erősen fűszerezett, cukrozott és a nyelőcső nyálkahártyáját irritáló ételeket, az alkoholt, a koffeintartalmú valamint a szénsavas italokat, a citrusfélékből és paradicsomból álló készítményeket.

    Segíthetnek ugyanakkor a könnyen emészthető és pépes ételek, a joghurtok, főzelékek, krémlevesek. Nagyon jók a gabonák, a pelyhek és a müzlik, az élőflórát tartalmazó natúr joghurt és kefir, valamint a növényi eredetű tejek. A joghurtok, kefirek különösen hatásosak kétszersülttel, korpás keksszel fogyasztva.

    Mit nem szabad enni reflux esetén?

    • nagy mennyiségű, zsíros étel
    • koffein, alkohol
    • csokoládé, egyéb cukros étel
    • erősen fűszeres ételek
    • savanyú vagy erősen mentolos étel
    • citrusfélék
    • paradicsom
    • szénsavas üdítők
    • magas savtartalmú gyümölcslevek

    A napi többszöri étkezéssel elérhetjük, hogy lerövidüljenek azok az időszakok, amikor az üres gyomrot irritálja a sav, de egyszerre természetesen csak keveset együnk. Erre nem csak súlyunk megtartása miatt van szükség, hanem azért is, mert a nagy mennyiségű étel megemésztéséhez több gyomorsav termelődik.

    A keményítő- és fehérjetartalmú ételeknek a legjobb a savkötő hatása, így ideális, ha az étrend alapját a zöldség- és főzelékfélék, burgonya, rizs, tésztafélék, kenyér, és az állati eredetű fehérjék adják. Ne használjunk erős, csípős fűszereket, és mérsékeljük a sófogyasztást is! A hagyma, fokhagyma ételbe főzve a legtöbb esetben fogyasztható – ki kell próbálni, hogy bírjuk-e!

    A REFLUXOS BETEG 12 PONTJA
    1. Figyeljük meg, milyen ételek és italok okoznak fokozott panaszokat, és iktassuk ki azokat étrendünkből!
    2. Kerüljük el a nyelőcső és a gyomor közti izmot ellazító ételek fogyasztását. Ilyen a csokoládé, a mentol, a koffein, az alkohol és minden zsíros étel.
    3. Szintén tartózkodjuk a sérült nyelőcsövet irritáló táplálékoktól, mint a paradicsom, a citrusfélék, a chili és a bors!
    4. A gyomorégés elkerülése érdekében az étkezést követő 1-2 órában kerüljük mind a lefekvést, mind pedig az intenzív mozgást!
    5. Emelje meg az ágy fejét 15-20 centiméterrel, így fekvő testhelyzetben is csökkentheti a sav visszaáramlásának valószínűségét!
    6. Ne viseljünk szoros ruhát! Ha szoros nadrágba préseljük magunkat, azzal nyomást gyakorolhatunk a gyomorra, ezzel a gyomorsavat a nyelőcső felé kényszerítjük.
    7. Inkább többször fogyasszunk kis mennyiségű ételt, kerüljük a gyomrot túlzottan megterhelő ételek nagy mennyiségű, egyszeri fogyasztását!
    8. Ne dohányozzunk, ne fogyasszunk alkoholt!
    9. Étkezések után fogyasszunk nem-mentolos rágógumit, ezzel serkentve a nyáltermelést! A nyál segíti az emésztést és a savas hatás semlegesítését is.
    10. Túlsúly esetén étrendünket úgy állítsuk össze, hogy a mérsékelt ütemű súlyvesztésre törekedjünk! Ez szintén segíti a tünetek csökkenését.
    11. Étkezések után fogyasszunk el egy pohár vizet, amely segít eltávolítani az esetlegesen a nyelőcsőbe jutott gyomorsavat, megelőzve a maró hatást.
    12. Kerüljük a stresszt! Ha lehetőségünk van rá, naponta legalább egyszer tudatosan lazítsuk el magunkat 15-20 percre, relaxáljunk!

    Reflux: újabb érv a fogyás mellett

    Az elhízás – még ha enyhe is – olyan rizikótényező, amely növeli a gyomorégés és a refluxos tünetek kialakulásának veszélyét. Egy kutatás összefüggést mutatott ki a reflux kialakulása és az érintett személyek testtömeg indexe (BMI) között. A túlsúlyos, illetőleg kövér egyéneknél háromszor akkora eséllyel alakul ki gyomorégéses vagy refluxos panasz, mint a normál testsúlyúaknál.

    Ennek egyik oka, hogy a túlsúly növeli a gyomorra nehezedő nyomást is, így könnyebben visszaáramlik a savas gyomortartalom. Egyes mozgásformák (pl. felülés, kerékpározás) elősegíthetik a gyomorsav visszaáramlását, de összessségében a sportolás, testmozgás határozottan előnyös a refluxos beteg számára.

    Kerülje a szűk és szoros ruhák viselését!

    Meglepően hangozhat, de öltözködésünk is befolyásolhatja a gyomorégéses vagy refluxos panaszok kialakulását. Nem csupán a hasi típusú elhízás, hanem a túlságosan szoros öltözet is befolyásolhatja a refluxra hajlamosak állapotát, hiszen a szűk ruhák, övek ugyanúgy a hasunknak feszülnek és így a gyomorsavat a nyelőcső irányába terelhetik. Jobb tehát a szűk ruhákat és szoros öveket elfelejteni.

    Szokjon le a dohányzásról

    A dohányzás kutatások szerint több módon is ront a refluxos panaszokon. A nikotin csökkenti a záróizom működésének hatékonyságát, a dohányfüst irritálja a torok nyálkahártyáját, fokozza a savtermelést a gyomorban, továbbá csökkenti a gyomorsavat semlegesítő nyál termelését.

    Mondja el orvosának, milyen gyógyszerket szed

    Egyes gyógyszerek olyan mellékhatással rendelkeznek, amely vagy rontják a záróizmok működésének hatékonyságát, vagy irritálják a nyelőcső nyálkahártyáját. Mindkettő rontja a reflux betegséggel járó panaszokat. Javasolt, hogy a gyógyszereket nagy pohár vízzel vegye be (amely segít a nyálkahártyán), továbbá jelezze szedett gyógyszereit orvosának, mivel elképzelhető, hogy tud a reflux szempontjából kedvezőbb helyettesítő készítményt javasolni.

    Alvás csak párnával

    Az alvás szintén jelentősen befolyásolhatja a refluxos tünetek felbukkanását. A nem megfelelő fekvés és a lefekvéshez közeli étkezés bizony mind előidézhetnek refluxos tüneteket. A legújabb ajánlások szerint a legjobb, ha a fejünk egy 15-20 cm magas párnán nyugszik alvás közben. Ez sem akadályozza meg feltétlenül a nyelőcsőbe jutó gyomorsav megjelenését, de kutatások szerint 67%-kal gyorsabban visszafolyik a gyomorba a kijutott gyomorsav, mintha ennél alacsonyabb párnán alusszuk álmunkat. Kényelmesebb és a gerince számára is előnyösebb, ha a teljes ágyrácsot megemeli a feji résznél, így egyenletesebb lesz a szintkülönbség a lába és a feje között.

    Forrás: webbeteg.hu

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!