2023. június 1. csütörtök
More

  Szívritmuszavar és pajzsmirigy

  A szívritmuszavarok terápiájához használt egyik gyakori hatóanyag, az amiodaron hatására jelentősen megemelkedik a pajzsmirigyzavarok fellépésének kockázata, illetve  súlyosbodhatnak a már meglévő problémák. Nézzük, mit lehet tenni, hogy ne legyen nagy baj.

  Az amiodaron lehetséges mellékhatásai

  A súlyos, kezelés nélkül potenciálisan az életet veszélyeztető szívritmuszavarok egyik leghatékonyabb gyógyszeres kezelése az amiodaron nevű hatóanyag adása. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a Magyaroszágon forgalomban levő, amiodaront tartalmazó készítmény súlyának több mint egyharmadát jód alkotja.

  Európában igencsak jódszegény terület az Alpok vidéke (Ausztria, Észak-Olaszország, Dél Németország, Svájc), Magyarországon pedig elsősorban a Dunántúl. A jódozott konyasó általánossá válásával azonban napjainkban ez a különbség elmosódott. Mindazonáltal a jó jódellátottságú területeken az amiodaron elsősorban pajzsmirigy-alulműködést idéz elő a szert szedők mintegy tizedénél, elsősorban bizonyos pajzsmirigyellenes antitest (anti TPO) fokozott jelenlétekor, amely egy autoimmun folyamatot jelez. Ezekben az esetekben pótolni kell a pajzsmirigyhormont, de az amiodaron adását nem kell megszüntetni.

  A pajzsmirigy-alulműködés tünetei lehetnek az alábbiak:

  • normál étkezés melletti hízás,
  • székrekedés,
  • menstruációs zavarok,
  • alacsony pulzus,
  • fáradtság, aluszékonyság,
  • csökkent hidegtűrés,
  • depresszió, fásultság.

  Jódszegény területeken pedig inkább a palzsmirigy-túlműködés jelentkezhet a gyógyszer mellékhatásaként. Ennek két típusát ismerjük: az I. típus a gyakoribb (a szakemberek a betegellátás során elsősorban ezzel találkoznak), a II. típus viszont igen ritka. Az I. típus tünetei emlékeztetnek az úgynevezett Graves-Basedow kórra – azaz a pajzsmirigy immuneredetű túlműködésre –, amelynek során a pajzsmirigyhormonszintek (főként a trijódtironin (T3) és tiroxin (T4) szintje) extrém magasak lehetnek. A klinikai gyakorlatban szabad (free) hormonszinteket mérnek, azaz fT3-t és fT4-t. A klinikai kép általában a magas hormonszintek ellenére sem súlyos.

  A Graves- Basedow kór tünetei a következők:Hirdetés

  • szapora szívverés,
  • álmatlanság,
  • normál étkezés melletti fogyás,
  • hasmenés,
  • menstruációs zavarok,
  • idegesség, fokozott stressz,
  • izzadás,
  • remegés.

  Ennél a típusnál spontán javulás nem várható, gyógyulás csak az amiodarlon elhagyását követően következhet be. A kezelés viszont a szer megvonása mellett a pajzsmirigyhormon-szintézist gátló (tireosztatikum) készítmény adását is magába foglalja. Amennyiben az amiodaron nem hagyható el kardiológiai megfontolásból, a pajzsmirigy sebészi eltávolítása is szóba jöhet. A műtéti indikáció megítélésénél természetesen a szívbetegség jellegét mindenképpen figyelembe kell venni.

  A II. típus esetén pajzsmirigygyulladás-szerű kórkép alakul ki. Ilyenkor a pusztuló (destruálódó) pajzsmirigyből felszabaduló hormonok okozzák a magas homonszinteket. Gyakori a spontán javulás, sőt: a heveny szakasz után akár pajzsmirigy-alulműködésbe is átcsaphat a probléma. A túlműködés időszakában néhány hetes szteroidkezelés jöhet szóba. Az amiodaront nem szükséges elhagyni, illetve a normális pajzsmirigyműködés elérésekor ismét adható.

  Fontos dolog a szívritmus kezelésének megkezdése előtt

  A fentiek miatt bármilyen szívritmuszavar esetén adott amiodaronkezelés előtt javasolt a pajzsmirigyműködés, illetve a pajzsmirigyellenes antitestek szintjének ellenőrzése. A kezelés során pedig időszakosan (például háromhavonta) újra és újra megnézetni a pajzsmirigyfunkciókat – hangsúlyozta az endokrinológus. Összességében pedig nagyon fontos – elsősorban az amiodaron által provokált I. típusú pajzsmirigy-túlműködés kialakulása esetén – az endokrinológus és a kardiológus szakorvos igen szoros együttműködése – tette hozzá a szakember.

  Forrás: hazipatika.com

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!