2023. március 27. hétfő
More

  Nem mindegy hol fáj a térd. Elől, hátul, oldalt?

  A térdízület mindennap nagy terhelésnek van kitéve, ezért nem meglepő, hogy a térdfájdalom az egyik leggyakoribb ok, amiért az emberek orvoshoz fordulnak. A kivizsgálás során az egyik legfontosabb kérdés, hogy pontosan hol jelentkezik a fájdalom – ennek megválaszolása már közelebb vihet a diagnózishoz. Dr. Dobos Márta Ilona, a FájdalomKözpont ortopéd orvosa segít a tájékozódni a témában.

  Hol fáj pontosan?

  A térdfájdalom sokféleképpen leírható, mind a fájdalom jellegét, mind a helyét illetően. Sokaknál a térdkalács elülső részében jelentkezik az érzés, másoknál inkább mögötte, és az is előfordulhat, hogy fent, a bázisánál és oldalt érződik leginkább. Éppen ezért az egyik legfontosabb kérdés az anamnézis során: hol fáj?
  Ha a térd elülső része fáj, szóba jöhet többek közt a térdízületi gyulladás, a porckopás, az íngyulladás, a porclágyulás, a nyálkatömlő gyulladás és a patellofemorális fájdalom szindróma. A térd oldalsó részén jelentkező fájdalom forrása lehet például a futótérdnek is nevezett iliotibiális szalag szindróma és a térd ízületi nyálkahártyájának gyulladása. A térd hátsó részében mutatkozó fájdalom gyakran a túlterhelés következménye, de előfordulhat, hogy szalagszakadás, porcszakadás vagy Baker ciszta miatt alakul ki a fájdalom. Az sem ritka, hogy a fájdalom kiterjed a térd egészére.

  A leggyakoribb problémák így kezelhetők

  Porckopás

  A hatalmas terhelésnek kitett ízületeinket, így többek közt a térdet érintő egyik leggyakoribb probléma a porckopás. A porckopást felgyorsíthatja bármilyen, az ízületnek nagy terhelést jelentő tevékenység, mint a túl intenzív sport, a tartós térdeléssel járó munka, az állómunka, és a fizikai inaktivitás is. Mindezek következményeként az ízületeket borító porc elvékonyodik, töredezetté válik, majd lassan felszívódik. A porckopás jellemzően lassan alakul ki, és bár előfordulhat, hogy nem okoz panaszt, a korai tünetek közt gyakran előfordul a fájdalom, a fizikai megterhelést követő és a reggeli indítási fájdalom, ami később oldódik. A porckopás kezeléséhez – a porc megőrzéséhez, porcképzés támogatásához – egyre több hatékony módszer áll rendelkezésre. Az egyik ilyen a hialuronsav injekció, amely során a porc egyik legfontosabb összetevőjét, magát a hialuronsavat injektálják az ízületi résbe. Hosszútávon azonban mindenképpen a rizikófaktorokat kell minimalizálni.

  Ízületi gyulladás

  A térdet érintő ízületi gyulladás igen gyakori probléma. Mindenképpen ajánlott orvoshoz fordulni, ha valaki duzzanatot, feszülést és merevséget tapasztal a térdében, ha nehezére esik a térdhajlítás és kiegyenesítés, ha felkelés után erősebben fáj a térde, ha mozgatáskor a térd „recseg”, vagy ha nehézséget okoz a futás, a lépcsőzés, sőt, akár a gyaloglás is.
  – Ha bebizonyosodik a diagnózis, elsősorban nyugalomba kell helyezni az ízületet, fel kell polcolni és fontos a gyulladás csökkentése jegeléssel, gyulladáscsökkentők használatával. Az orvosi kezelésnek pedig számos eszköze lehet. Az aktív fájdalomcsillapítás egyik fő eszköze a célzott injekciós fájdalomcsillapítás – hangsúlyozza dr. Dobos Márta Ilona, a FájdalomKözpont ortopéd orvosa. – Azoknál pedig, akik tartós és szteroidmentes fájdalomcsillapításra vágynak, nagyon jó hatást lehet elérni a már említett hialuronsavas injekció kúrával és az orvosi kollagén terápiával.

  Szalagsérülés, porcszakadás, futótérd

  Ha szalagsérülés, porcszakadás, vagy úgynevezett futótérd okozza a problémát, az leggyakrabban a sporttevékenységgel összefüggésben alakul ki. A futótérd egyfajta túrterhelés miatt alakul ki, és az inak gyulladását jelenti, ami a túl sok vagy helytelen technikájú mozgás (például futás, síelés vagy kerékpározás) következtében jön létre. Tipikus tünete a fájdalom, esetleg duzzanat. Az erős kötőszövetből álló térdszalagok az ízületet alkotó csontokat kötik össze, és legtöbbször a térd csavarodása vagy az ízületet ért ütés kapcsán nyúlnak meg vagy szakadnak el. Ezek a jelenségek azonnal komoly fájdalommal járnak, amellyel orvoshoz kell fordulni, és tehermentesíteni kell a térdet.

  Nyálkatömlő gyulladás

  A térdízületet kipárnázó nyálkatömlő gyulladásának, a bursitisnek oka lehet hosszantartó térdelés, fertőzés vagy térdsérülés. A hosszadalmas betegség miatt fájdalom és duzzanat alakul ki közvetlenül a térd körül. Kezelése a pihentetésre, a felpolcolásra és gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedésére épül, igen ritkán sebészeti beavatkozásra van szükség.

  Íngyulladás

  A hátsó combizmokat a térdhez rögzítő inak gyulladása is okozhat térdfájást. Ez esetben legfontosabb a kellő ideig tartó pihentetés, a gyulladáscsökkentők szedése, később pedig az izmok nyújtása és erősítése. Mivel fennáll a veszélye a gyulladt ín szakadásának, fontos az orvosi kezelés.

  – Összegezve elmondható, hogy bár a térdfájdalom nagyon gyakori probléma, a nem múló, egyre fokozódó, és visszatérő fájdalmakkal mindenképpen orvoshoz kell fordulni, hiszen kezelés nélkül sokszor sokkal súlyosabb végeredmény következhet be – hangsúlyozza Dobos doktornő.

  Forrás: fajdalomkozpont.hu

  Ez is érdekelheti:

  A térdfájás így lehet a múlté – Életmódcentrum (eletmodcentrum.hu)

  Ha többet kapsz ebből a fontos vitaminból, az enyhítheti az ízületi gyulladást a térdedben – Életmódcentrum (eletmodcentrum.hu)

  A térdfájás így lehet a múlté – Életmódcentrum (eletmodcentrum.hu)

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!