2024. március 28. csütörtök
More

    Limfóma, a rejtőzködő, alattomos betegség

    A limfóma az 5. leggyakoribb rákos megbetegedés Magyarországon.

    Limfóma, a rejtőzködő betegség

    A limfomát rejtőzködő betegségnek is szokták nevezni, mivel nincsenek jellegzetes tünetei, ezért csak azok alapján nem könnyű felállítani a diagnózist. A jelentkező tünetek – pl.: erős éjszakai izzadás, hirtelen fogyás, fáradékonyság, bőrkiütés, viszketés – könnyen összetéveszthetőek más, kevésbé súlyos betegség tüneteivel. A legfontosabb tünet a nyirokcsomók fájdalmatlan megduzzadása és növekedése, azonban a betegség csak részben, körülbelül 70 százalékban vehető észre nyirokcsomó-megnagyobbodásból.

    A limfóma az emlő-, tüdő, emésztőszervi-, prosztata- és petefészekrák után az 5. leggyakoribb daganatos megbetegedés Magyarországon. A nyirokrendszer sejtjeit érintő rosszindulatú daganatos elváltozásnak több, mint nyolcvanféle altípusa létezik.

    Hodgkin-kór

    A nyirokrendszer sejtjeit érintő rosszindulatú daganatos elváltozásnak több, mint nyolcvanféle altípusa létezik. A limfómák egyik fő típusa az úgynevezett Hodgkin-kór. Ez a fiatalabbakat, 15-34 év köztieket érintő megbetegedés, de néha 55 év felett is jelentkezhet.

    Az úgynevezett non-Hodgkin formák túlnyomórészt az idősebb, 65 év feletti korosztálynál, és azon belül is inkább a férfiaknál fordulnak elő. Az Országos Onkológiai Intézet által működtetett Nemzeti Rákregiszter adatai alapján ez utóbbi jóval gyakoribb, az évente regisztrált új megbetegedések mintegy 80-86%-át teszi ki.

    Legtöbb esetben a betegség kezdetben tünetmentes, felfedezése sokszor a véletlennek köszönhető, például egy vérvizsgálat vagy mellkasi röntgenfelvétel kóros elváltozásából következtetnek limfómára. Sok beteg hónapokig, akár évekig nem igényel kezelést, csak kontrollt. Más esetben a beteg már előrehaladottabb stádiumban van, ezért kezelése részeként kemoterápiát, sugárkezelést, újabban immunterápiát, esetleg őssejt átültetést alkalmazhatnak.

    Forrás: egeszsegkalauz.hu

    Ez is érdekelheti:

    Ezért viszkethet a hónaljad – Életmódcentrum (eletmodcentrum.hu)

    Stanfordi tudósok szintetikus molekulát fejlesztenek, amely elpusztítja a rákos daganatokat – Életmódcentrum (eletmodcentrum.hu)

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!