2024. április 19. péntek
More

    Vérmérgezés: a piros csík a figyelmeztető jel! 1. rész

    Vérmérgezés bármilyen banális sebből kialakulhat, akár egy rozsdás szeg okozta fertőzésből, akár orvosi, kórházi kezelés során a testbe vezetett eszközök okozta fertőzésből.

    a a bőrünkön seb van, és a gyógyulás helyett piros csík indul el belőle, az sebfertőzést jelent, és haladéktalanul orvoshoz kell fordulnia vele. A nyirokerek gyulladását jelző csík a vérmérgezés előjele, ami azonnali kezelést igényel.

    Előbbi esetben a szeg okozta szúrt sebbe külső szennyeződés kerül, pl. föld, benne baktériumokkal, amelyek a bőr alatti szövetekben oszlásnak indulnak és elárasztják a szervezetet. Utóbbi esetben a bőrünkön, a hajlatokban, szőrös területeken élősködő, tüneteket nem okozó baktériumok juthatnak a kórházi kezelés során a szervezetbe, és így fertőződik meg a beteg. 

    – ismertette dr. Juhász István a Bőrgyógyászati Klinika egyetemi tanára.

    Már egy apró sérülés is végzetes következményekkel járhat, de hatványozottan veszélyeztetett ebből a szempontból a teste nagy felületén égett beteg, mert nem védi a bőrtakaró, könnyen bejuthatnak szervezetébe a kórokozók.

    A vérmérgezés (szepszis) az elgennyesedett sebből alakul ki

    A szétáramló kórokozók súlyos tüneteket képesek okozni, úgy mint:

    • lázat, hidegrázást
    • vagy éppen túl alacsony: 35 Celsius-fok alatti testhőmérsékletet,
    • légzészavart,
    • vérnyomáscsökkenést,
    • aluszékonyságot,
    • rossz közérzetet.

    A vérmérgezés tünetei összességében elesettséghez vezetnek

    A vérmérgezés következménye nem gyerekjáték: összeomlik a beteg keringése, zavar támad a zsigerek működésében, mint pl. a vesében, a szívben, májban és további szervekben. A bőr előbb meleg, rózsás, száraz, később hideg, sápadt, verejtékes lesz.

    A vérmérgezés korai felismerése és kezelése rendkívül fontos, ellenkező esetben megállíthatatlan láncreakció indul el a szervezetben, mely halálhoz vezet.

    A témát hamarosan folytatjuk.

    Forrás: egeszsegkalauz.hu

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!