2024. március 29. péntek
More

    Praktikák az alvás közbeni fogyáshoz

    Óránként körülbelül 50 kalóriát égetünk el alvás közben, ami azt jelenti, hogy éjszakánként mintegy 400 kalóriától szabadulunk meg. De egyáltalán nem mindegy, hogyan alszunk. Ahhoz, hogy álmunkban is karcsúsodjunk, be kell tartanunk az alvásszakértők tanácsait.

    A kutatók legfrissebb felfedezése szerint a kalóriaégetés nagy része REM alvás közben megy végbe, így ennek az alvásfázisnak az elnyújtása segíthet abban, hogy éjszaka is több kalóriát égessünk el.

    A testünk pihen, de dolgozik az agyunk

    A REM-alvás vagyis az álomalvás fázisa nagyjából az alvásidő 20 százalékát teszi ki, és élesen elválik a többi alvásszakasztól. Ilyenkor a szemek gyors mozgásba kezdenek, miközben a légzés felgyorsul, szabálytalanabbá és felszínesebbé válik; az izomtónus megszűnik, a végtagizmok leblokkolnak; az agyi véráramlás intenzívebbé válik, csaknem a duplájára nő, valamint az agyi aktivitás hasonló lesz az éber illetve a szendergő állapothoz.

    Ebben a szakaszban álmodunk, miközben a tanulásért, gondolkodásért és a szervezőmunkáért felelős agyterületek különösen aktívak. A szakemberek szerint a nap során begyűjtött új információk feldolgozását és szelekcióját is ekkor végzi az agy.

    Ekkor ég a kalória alvás közben

    Az ideális külső körülmények megteremtésével mi is sokat tehetünk azért, hogy az alvásunknak ne csak pihentető, hanem testsúlycsökkentő is legyen. Az alvásszakértők szerint ehhez legfeljebb 19 Celsius-fokos szobahőmérsékletre, lefekvés előtt derengő félhomályra és rendszeres edzésre van szükségünk. 

    Ilyen körülmények között átlagosan körülbelül 50 kalóriát égethetünk el óránként alvás közben – mondta Dr. Ramiz Fargo alvásspecialista a legfrissebb kutatási eredményük elvégzésének után. Hozzátette, hogy mindet azt jelenti, hogy nyolc óra alvással 400 kalóriát égethet el a szervezetünk, ami csaknem 85%-a annak a kalóriának, amitől ébren és és mozdulatlanul szabadulnánk meg.

    A szakember továbbá kiemelte: az alapanyagcsere-sebessége és a nyugalomban elégetett kalóriák száma függ az életkortól, a nemünktől, a genetikai adottságunktól, az aktivitási szintünktől és az egészségi állapotunktól is.

    És, hogy miért is ég a „zsír” alvás közben is? A kalória alapvetően energia, és a szervezetünknek szüksége van a kalóriákból származó energiára ahhoz, hogy működjön és életben maradjon, mind ébren, mind alvás közben.

    Forrás: divany.hu

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!