2023. március 23. csütörtök
More

  Bizsergés és zsibbadás – ezt a betegséget jelezhetik

  Hétköznapi tünetek, amik mögött betegség is állhat.

  A perifériás idegrendszerrel kapcsolatos problémák általában az érzékelés, illetve a mozgás zavaraiban, illetve a fájdalomban nyilvánulnak meg.

  Miért alakulhat ki a neuritisz?

  Az idegrendszert két nagy részre lehet osztani: a központi idegrendszerbe az agy és a gerincvelő tartozik, a perifériás idegrendszert pedig az egész testünket behálózó idegek alkotják. A perifériás idegrendszerbe tartoznak azok az idegek, melyek a végtagjainkban találhatóak meg, de azok is, melyek a belső szerveink megfelelő működéséért felelősek.

  A neuritisz a perifériás idegrendszert érintő ideggyulladások összefoglaló neve. Az ideggyulladás érinthet egy-egy ideget, de akár többet is egyszerre, ráadásul nemcsak egy területen, hanem a testünk több részén is. Mivel a neuritisz igen sokféle formában jelentkezhet, ezért a tünetek, illetve a betegség intenzitása mindenkinél másmilyen lehet.

  A neuritisz hátterében számos betegség állhat, a fertőzésektől a krónikus problémákon át a sérülésekig, illetve a túlzott megerőltetésig. Például az idegek begyulladhatnak akkor is, ha egy rossz mozdulat során meghúzódott egy izom, és az túlzott nyomást gyakorol az idegekre; a közvetlen trauma is ideggyulladást okozhat.

  Gyógyszerek mellékhatásaként, illetve különböző mérgezések (pl. nehézfémek miatt) következményeként is kialakulhat az ideggyulladás. A hiánybetegségek is növelhetik az ideggyulladások rizikóját, elsősorban a B-vitaminok és az E-vitamin hiánya okozhat problémákat, mert ezek nélkülözhetetlenek az idegrendszer megfelelő működéséhez.

  A krónikus betegségek közül a cukorbetegség, az alkoholizmus vagy a pajzsmirigy problémák vezethetnek ideggyulladáshoz, de bizonyos autoimmun betegségek (például a szklerózis multiplex vagy a lupusz) kísérőtünete is lehet a neuritisz.

  A neuritisz lehetséges tünetei

  Az idegek közvetítik a minket érő ingereket a központi idegrendszerhez, amely megfelelő módon (például különböző utasításokkal) reagál erre. Az ideggyulladás befolyásolhatja az idegek működését, “alul-” vagy “túlműködést” is okozhat, vagyis előfordulhat, hogy akkor sem továbbítja az ingerületet, amikor szükség lenne erre, vagy éppen akkor is jeleket küld, amikor ezeket semmi nem váltja ki. A neuritisz tünetei éppen ezért igen sokfélék lehetnek, és az is változó lehet, hogy milyen intenzitással jelentkeznek ezek.

  A jellegzetes tünetek között találhatjuk a szúró, égető fájdalmat, mely lehet tompa és éles egyaránt. A fájdalom általában nem állandó, hanem hullámokban jelentkezik. Az idegek közelében található izmok elgyengülhetnek, lassabban reagálhatnak vagy hamarabb elfáradhatnak.

  Az is előfordulhat, hogy az érintett terület zsibbad, bizsereg vagy viszket, esetleg érzéketlenné válik. Például az arcidegeket érintő gyulladás következménye lehet kellemetlenség, gyengébb vagy erősebb fájdalom, de az arc izmainak gyengesége is, mely megnehezítheti az evést vagy a beszédet.

  Súlyosabb esetben azonban a betegek még a szemüket sem tudják lehunyni, mert egyszerűen nem képesek mozgatni az izmaikat.

  Forrás: Egeszsegkalauz.hu

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!