2024. április 25. csütörtök
More

    Amivel sokat spórolhatnak a hölgyek

    Bár egyre nagyobb az újrahasználható menstruációs eszközök „rajongótábora”, sokan még mindig ódzkodva gondolnak arra, hogy eldobható helyett mosható betétet használjanak, vagy intim kehelyre cseréljék a tampont. Pedig ezek az eszközök nemcsak a pénztárcánkat kímélik, hanem az egészségünket és a környezetünket is. A témáról Antal Évi ökotartalom-készítővel beszélgettünk.

    Egyénenként változik, hogy ki min kezd spórolni, ha olyan helyzetbe kerül, hogy jobban oda kell figyelnie a kiadásaira. Általánosságban azonban elmondható, hogy a többség ilyenkor a legköltségesebb területeken igyekszik körültekintőbbnek lenni: kevesebbet utazik, nem vesz annyi ruhát, nem megy olyan sokszor szórakozni, vagy éppen lemond a drágább élelmiszerekről. Vannak ugyanakkor olyan dolgok is, amelyek, bár elsőre apróságnak tűnnek a büdzsében, hosszú távon sokba kerülnek, így érdemes lehet az ezekkel kapcsolatos kiadásainkat is átgondolni. Jó példa lehet erre a menstruáció.

    „Ha egy átlagos ember 30-40 évig menstruál, 4-5 napos a ciklusa, és naponta körülbelül 4 termékre van szüksége, akkor egy hónapban 24, egy évben pedig 288 tampont vagy betétet használ el. Ez azt jelenti, hogy élete során nagyjából 10 080 darab menstruációs eszközt él fel. Ha ezt elosztjuk 12-vel, akkor megkapjuk a körübelüli csomagszámot. Tegyük fel, hogy egy csomag betét ezer forintba kerül, és 35 év múlva is ennyi lesz az ára – ebből kiindulva egy átlagos menstruáló személy minimum 840 ezer forintot költ el csak arra, hogy menstruál. De ha például a mosható betétet választjuk, amit elég ötévente lecserélni, és van belőle egy 16 db-os készletünk, ami nagyjából 40-45 ezer forintba kerül, és amit hétszer újítunk fel életünk során, akkor a menstruációra fordított összeg 315 ezer forintra csökken. A kehellyel még ennél is olcsóbban ki lehet jönni. Egy kehely indulóára körülbelül 10 ezer forint, és 10 évig tart ki, így, ha nem használunk mellette más eszközt, akár 30-40 ezer forintból is megúszhatjuk a menstruációt” – mondta el a HáziPatika.com-nak Antal Évi, aki Vászonzsákoslány néven évek óta gyárt YouTube-videókat környezetvédelemről, vegánságról és low waste életmódról.

    Forrás: hazipatika.com

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!