2024. március 29. péntek
More

    A szalamandra képes újratermeszteni az elveszett testrészeket. A tudósok úgy gondolják, hogy titkuk segíthet az emberek meggyógyításában – 2. rész

    A kutatások azt mutatják, hogy a szalamandrák gyakorlatilag ugyanazokat a molekuláris mechanizmusokat használják, mint a végtag első kifejlődése során, nem pedig olyan specifikus sejteket, mint például az ember esetében a fibroblasztok, amelyek javítják, nem pedig regenerálják a sebeinket.

    Más szóval, a szalamandra sejtjei képesek újraindulni, kevésbé specializálódni, és egyszerűen nulláról indulnak. Ezután elég rugalmasak ahhoz, hogy csonttá, ínszalaggá, inakká vagy porcokká váljanak, és elég okosak ahhoz, hogy pontos másolatot növesszenek.

    Tanaka talált néhány olyan döntő tényezőt is, amelyek hozzájárulnak a sejtek amputáció utáni elrendeződéséhez, valamint a végtag különböző helyein termelő különböző sejtcsoportokat, amelyek együttesen elősegítik a károsodott végtag növekedésének kedvező feltételeit.

    Például a végtag hátsó és elülső részében működő sejttípusok eltérőek, és úgy tűnik, hogy összehangoltan működnek a hibátlan regeneráció érdekében.

    Mit jelent ez az emberek számára?

    Tanaka nem várja el, hogy az emberi sejtek úgy viselkedjenek, mint a szalamandra, de reméli, hogy csapata olyan emberi őssejteket hozhat létre, amelyek ugyanúgy képesek regenerálódni, mint a szalamandra.

    „Célunk az, hogy megértsük, hogyan működik a regeneráció sikeres példája, hogy megtudjuk, hogyan lehet elősegíteni a regenerációt nem regeneratív környezetben” – magyarázta.

    Konkrétan azt reméli, hogy ez a tudás segíteni fog a tudósoknak abban, hogy felnőtt méretű szöveteket tudjanak kicserélni a sérült szövetekre. A kiterjedt égési sérüléseket vagy más súlyos sebeket szenvedő emberek számára ez megváltoztathatja az életet.

    Tanaka megkapta az EMBO (European Molecular Biology Organisation) Women in Science díját a végtag- és gerincvelő-regeneráció molekuláris megértésének fejlesztésében 2020-ban végzett úttörő munkájáért.

    Elismerik, hogy új módszereket dolgozott ki a jelenség tanulmányozására, amelyet korábban túl bonyolultnak tartottak ahhoz, hogy sejtszinten megértsék.

    Az állatbiológia megértése alapvető fontosságú számos emberi és állati betegség vizsgálatában: a rák, a légúti betegségek, a Parkinson-kór, az Alzheimer-kór és az endokrin betegségek csak néhány ezek közül.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!