2024. április 25. csütörtök
More

    Nehéz döntések: Az új lehetőségek azt jelentik, hogy itt az ideje, hogy a férfiak nagyobb felelősséget vállaljanak a születésszabályozásért? – 1. rész

    Generációk óta a férfiak fogamzásgátlása két lehetőségre korlátozódott: óvszer viselése vagy vazektómia. Aligha nevezhető választásnak, főleg, hogy a vazektómia általában állandó eljárás.


    Összehasonlításképpen, ha a fogamzásgátlás visszafordítható formáiról van szó, a nők tucatnyi módszer közül választhatnak, a tablettától a hormonális injekcióig, implantátum, tapasz, méhen belüli eszköz (IUD), rekeszizom, hüvelygyűrű, női óvszer vagy spermicid.

    Igaz, a fogamzásgátlás elkerülésére törekszik, és könnyebbnek tűnik megakadályozni, hogy egy petefészkből egy-két petesejt szabaduljon fel – vagy gátat hozzon létre körülötte -, mint megpróbálni ellehetetleníteni az úszni próbáló spermiumok millióit.

    Ennek ellenére a tudósok évtizedek óta dolgoznak új férfi fogamzásgátlók kifejlesztésén, és a Legfelsőbb Bíróság legutóbbi döntése, amely megdöntötte az Egyesült Államokban az abortuszhoz való alkotmányos jogot, új érdeklődést vált ki a téma iránt.

    „Az emberek azt gondolják, hogy „most ez a valóság: hogyan védhetjük meg a nőket a nem kívánt terhességtől?” – mondta az Euronews Nextnek Heather Vahdat, a Male Contraceptive Initiative ügyvezető igazgatója , amely segít finanszírozni az ezen a területen végzett kutatásokat.

    „A férfiak még hevesebben mondogatják: „Mit tehetünk?”

    Ez nem csak az USA-ban van így. Világszerte felmérések szerint egyre több férfi szeretne segíteni női partnerének a születésszabályozás terhe alól.

    A YouGov 2018-as közvélemény-kutatása szerint a megkérdezett 1600 brit férfi 79 százaléka úgy gondolja, hogy a fogamzásgátlásnak megosztott felelősségnek kell lennie.

    Szóval, milyen lehetőségeik lehetnek a férfiaknak a jövőben? Íme egy pillantás a folyamatban lévő legígéretesebb módszerekre.

    A férfi tabletta

    Az év elején a Minnesotai Egyetem tudósai azt mondták, hogy olyan hím fogamzásgátló tablettát fejlesztettek ki, amely 99 százalékban hatásos egereknél, mellékhatások nélkül.

    A csapat, amely a National Institutes of Health-től és a Male Contraceptive Initiative-tól kapott támogatást, a következő hónapokban kívánja megkezdeni az embereken végzett kísérleteket.

    Vahdat azonban figyelmeztetett, hogy egy férfi fogamzásgátló tabletta piacra kerülése „könnyen öt-tíz évig tart”.

    Ennek az az oka, hogy a klinikai vizsgálatoknak nem csak azt kell bizonyítaniuk, hogy a termék megakadályozza a terhességet, hanem azt is, hogy teljesen visszafordítható, vagyis azok a párok, akik alkalmazták, és később gyermeket szeretnének, a női félnek sikerül teherbe esnie.

    A kutatók olyan férfi fogamzásgátló tablettán is dolgoztak, amely dimethandrolon undecanoate-t vagy DMAU-t tartalmaz.

    A molekula alternatív módon beadható hosszan tartó injekciók formájában is. Elnyomja az életképes spermiumok létrehozásához szükséges két hormont: a tüszőstimuláló hormont (FSH) és a luteinizáló hormont (LH).

    Az ilyen mellékhatások ismerősnek tűnhetnek azon nők milliói számára, akik fogamzásgátló tablettát szednek, de akadályba ütköztek a férfi fogamzásgátlás piacra kerülésében.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megbízásából a spermiumok számának csökkentésére tervezett kéthormon injekcióról szóló ígéretes tanulmányt egy évtizede leállították, miután a biztonsági szakértők úgy ítélték meg, hogy túl sok mellékhatása van, különösen a hangulatváltozások.

    Érdekes azonban, hogy a tárgyaláson részt vevő 320 férfi 75 százaléka azt mondta, hogy továbbra is szeretné használni a lövést.

    A kutatók azóta is azon dolgoznak, hogyan lehet más hormonokkal trükközni, hogy rávegyék a szervezetet arra, hogy azt gondolják, hogy a tesztoszteronszint megfelelő, és korlátozza a mellékhatásokat.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!