2024. március 28. csütörtök
More

    Az igazi okok, amelyek miatt nincsenek barátaid – és mit tegyünk ellene – 1. rész

    – Nincsenek barátaim – mondod. Nos, ha nincsenek barátaid, nem vagy egyedül.


    A legtöbb ember intimitásra vágyik. Biztonságban kell érezniük magukat ahhoz, hogy kiszolgáltatottak legyenek, ezért sok időt és erőfeszítést fektetnek a barátságukba. Amikor megtapasztalják egy barátság végét, visszavonulnak, és megvédik magukat azáltal, hogy bezárják önmagukat és kizárják az embereket.

    De azok számára, akiknek nincsenek barátaik, magányosnak és ijesztőnek érezhetik magukat. És ennek van néhány oka.

    Miért nincsenek barátaim?

    Számos oka lehet annak, hogy az emberek barátságtalanok, vagy kerülik a társasági életet.

    Előfordulhat, hogy csendes és félénk ember vagy, és inkább introvertált maradsz, és távol maradsz a társadalmi helyzetektől. Lehet, hogy most új otthonba költöztél, új munkahelyet vagy iskolát kezdtél, és magad mögött hagytad a már meglévő barátságokat.

    Lehet, hogy a múltban csalódtál vagy elárultak a barátaid, most pedig bizalmi problémáid vannak, és félsz az elutasítástól. Leggyakrabban azonban az emberek szociális szorongástól és/vagy depressziótól, vagy más mentális egészségügyi problémáktól szenvednek, amelyek megakadályozzák őket abban, hogy tartós kapcsolatokat alakítsanak ki másokkal.

    Ezenkívül hiányozhatnak a baráti kapcsolatok fenntartásához szükséges bizonyos szociális készségek, irreális elvárásokat támaszthatsz a múltban szerzett barátaiddal szemben, amelyek elkerülhetetlenül eltaszították őket, vagy magányosnak tarthatod magad, aki inkább egyedül szeretne lenni.

    Mit tegyél, ha nincsenek barátaid?

    Mit tehetsz, ha állandóan azt mondod, hogy nincsenek barátaid, és magányosnak érzed magad, és szükséged van emberi kapcsolatra?

    Először is emlékezz a gyermekkori legjobb barátodra. Valószínűleg kedves emlékeid vannak a játékról, a titkok elmeséléséről és az alvásokról. Ha ma gyerekkori legjobb barátodról kérdeznek, valószínűleg mesélni fogsz arról, hogy régen sok barátod volt, de az életkörülmények most túl őrültek és elfoglaltak.

    Most már nincsenek igazi barátaid, csak egyszerű ismerőseid. Szóval, miért érzed úgy, hogy nincsenek barátaid?

    Az élet megváltozik, ahogy öregszünk. A gondtalan egyetemi vagy első munkahelyi napok már elmúltak. Boldog órák, spontán utazások és közösen szervezett softball bajnokságok állnak mögötted, most pedig munkával, főzéssel, takarítással és gyerekek nevelésével töltöd az időt. Kinek van ideje a barátokra?

    De a tanulmányok kimutatták, hogy a barátságok fenntartásához beszélnünk kell egymással, és gyakran. Amikor magányosnak érzed magad, kritikus fontosságú a jelenlét gyakorlása, még olyan emberrel is, akivel általában csak egy percig csevegsz.

    Stresszhelyzetben hajlamosak vagyunk elkalandozni az elménkkel, vagy csak addig hallgatunk, hogy újra beszéljünk. Ha időt szánsz rá, és meghallgatsz valaki mást, az ugyanolyan jót tesz a lelki egészségednek, mint az övékének. Ez lehetővé teszi, hogy egy kicsit jobban megismerd őket, és teret ad a kapcsolódásra.

    Miután néhány jó interakciót folytatsz valakivel, kényelmesen átemelheted kötetlen beszélgetéseid a következő szintre.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!