2024. április 24. szerda
More

    Mennyibe kerül a penészmentesítés? – 6. rész

    Kérdések a penészgombák kezelésével kapcsolatban

    Fontos, hogy több kérdésre is választ kapj, mielőtt professzionális kármentesítési céget fogadnál. Először is érdemes olyan céget választani, amely penészgomba-mentesítésre szakosodott. A kezdeti költségek magasabbnak tűnhetnek, mint az egyéb építőipari vagy lakásfelújítási munkákat végző szakembereké, de a penészmentesítésre szakosodott vállalat nagyobb valószínűséggel rendelkezik a dolgozói hatékonyabb védelméhez szükséges szakértelemmel, és reálisabb kezdeti költséggel rendelkezik. Mielőtt rákeresnél a „penészmentesítés a közelemben” kifejezésre, figyeld meg a következőket:

    • A kárelhárítás előtti és utáni tesztelés benne van a költségben?
    • Független ellenőrrel dolgoznál, vagy inkább egy céghez kötöttet alkalmaznál?
    • Van penészgomba-specifikus biztosításod?
    • Milyen minősítésekkel rendelkeznek a technikusaid? A penészmentesítés, az azbesztmentesítés és a veszélyeshulladék-szállító tanúsítványok mind ésszerű elvárások.
    • Milyen védelmet fognak viselni a technikusaid? Milyen védelmet nyújt az otthonodnak?
    • Mit tartalmaz a szerződés? A penészgomba felmérése, elszigetelése, a sérült és porózus anyagok eltávolítása, a teljes terület felületi fertőtlenítése, valamint a HEPA porszívózás és levegős súrolás a szerződés ésszerű elemei.
    • Bérelhetsz-e külön szakembereket a helyreállítási munkák elvégzésére, vagy saját magad végeznéd el a helyreállítási folyamatot?
    • Értékelések alapján milyen lehetséges meglepetésekkel találkozhatunk? Hogyan történik a többletköltségek felmérése és kezelése?
    • Mi a kármentesítés időkerete, és maradhatunk-e otthon, amíg az zajlik?

    GYIK

    A penész felfedezése sokkoló lehet, különösen, ha a probléma mértéke nem egyértelmű. Ha aggályaid és kérdéseid vannak az egészségre gyakorolt ​​hatásokkal kapcsolatban, akkor érthetőek a probléma kezelésével kapcsolatban meghozandó lehetőségek és választások, valamint az elvégzendő munka pénzügyi hatása. Ezek az első kérdések, amelyek sok emberben felmerülnek, amikor penészgombát fedeznek fel otthonukban, valamint a válaszok, amelyek eloszlatják a kezdeti félelmeket.

    K: El lehet távolítani az összes penészt a házamból?

    Nem. A penész mindenhol megtalálható – a levegőben, a felületeken és a szövetben. Kritikus a környezet szempontjából, mert megemészti és eltávolítja a bomló anyagokat. Minden nap együtt élünk mindenféle penészgombával, amelyek többsége viszonylag ártalmatlan. Ez az oka annak, hogy a hardverboltban kapható tesztek nem a leghasznosabbak; mindig azt mutatják, hogy penész van jelen, nem pedig segít meghatározni, hogy túl sok penész vagy egy speciális, veszélyes penész van-e jelen. Aggodalomra ad okot, és szükség van a kármentesítésre, ha egy adott területen nagyobb penészszaporodás lép fel, spórakoncentrációt hozva létre, és olyan kolóniává fejlődik, amely több spórát termel, ami végül kihat az épületszerkezetekre és a lakók egészségére.

    K: Biztonságos-e a házban maradnom a penészmentesítési folyamat során?

    Legtöbbször igen, de ez a kármentesítés terjedelmétől függ. Egy professzionális penészgomba-mentő cég lezárja a területet, hogy megakadályozza a spórák a lakás más területeire való elsodródását, a szakembereknek pedig légszűrőket és gázmosókat kell működtetniük, mielőtt felbontják a területet és biztonságosan megsemmisítik az anyagokat. Ha a növekedés egynél több területen vagy az otthon egyik fő területén található, kényelmesebb lehet máshol maradni a folyamat során. A zaj is szerepet játszhat ebben a döntésben, akárcsak az évszak; ha tél van és az állandó szellőztetéstől hideg lesz az otthon, akkor érdemes lehet máshol maradni pár napig.

    K: Eltávolíthatom a penészt egyedül?

    Ha a penészesedés kisebb, mint 10 négyzetláb, látható, tiszta nedvességforrással rendelkezik, amely könnyen korrigálható, és hozzáférhető, a legtöbb lakástulajdonos használhatja a kereskedelemben kapható penészeltávolító spray-t a penész megölésére és eltávolítására az EPA irányelvei szerint. Megfelelő védőfelszerelés, beleértve a légzőkészüléket, védőszemüveget és kesztyűt, ajánlott mind a penészgombák, mind az eltávolító termékben lévő durva vegyszerek elleni védelem érdekében.

    K: A penész okozhat egészségügyi problémákat?

    A rövid válasz: igen. Bár nem minden penészgomba káros, egyes fajták által termelt spórák mérgezőek lehetnek az emberre. Ez magában foglalhatja a légúti tüneteket, például köhögést vagy légzési nehézségeket, de megjelenhet bőrkiütések és szénanátha formájában is. Ezek a tünetek általában rosszabbak a károsodott immunrendszerű, allergiás vagy asztmás embereknél.

    K: Honnan tudhatom, hogy van-e penész a házamban?

    Néha nyilvánvaló a penészgomba – látható növekedés a falakon vagy a mennyezeten, vagy egy kifejezetten dohos szag áraszthatja el. De máskor a penész megfoghatatlanabb. Leggyakrabban olyan házakban találhatunk penészt, ahol vízkár vagy extrém páratartalom történt. Még akkor is, ha a penész nem látható, ha az otthonban vízkár keletkezett, vagy a lakók penészesedés tüneteit tapasztalják, megéri a penészvizsgálat költségét annak megállapítására, hogy van-e penészgomba elszaporodva a lakásban.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!