2024. április 20. szombat
More

    Így lehet megszabadulni a penésztől a falakon

    Ezekkel az egyszerű módszerekkel távolítsd el biztonságosan a csúnya és potenciálisan veszélyes penészgombát a fürdőszobából és más nedvességre hajlamos zónákból.


    K: Ugh! Nemrég durva penészfoltokat fedeztem fel a fürdőszobám falán. Veszélyes? Hogyan szabaduljak meg tőle?

    V: A falakon vagy a mennyezeten felszaporodó penészfoltok túlságosan gyakori probléma az otthon minden olyan területén, ahol általában magas a páratartalom. Míg a penész bárhol kicsírázhat a fal mentén, leggyakrabban magasan a mennyezet közelében, lent a padló közelében, vagy a kárpitok vagy az alaplapok szélén kúszik.

    Ez a frusztráló és potenciálisan veszélyes probléma leggyakrabban a gyakran használt zuhanyzóval vagy káddal felszerelt fürdőszobákban fordul elő, de érintheti a nedves pincéket, konyhákat vagy mosókonyhákat is. Nyirkos körülmények, rossz szellőzés és magas hőmérséklet esetén a levegőben szálló, láthatatlan penészspórák, amelyek gyakorlatilag mindenhol megtalálhatók, boldogan megtelepednek és szaporodnak.

    A legrettegettebb penészfajta a Stachybotrys chartarum, amelyet általában feketepenésznek neveznek, amely krónikus légúti irritációt, fejfájást és tartós fáradtságot okozhat. A Centers for Disease Control and Prevention szerint a fekete penésznek állandó nedvességre van szüksége a növekedéshez – nem csak a zuhany alatti időszakos nedvességre –, így valószínűbb, hogy a problémát egy másik, kevésbé mérgező penészfajta okozza. Ennek ellenére minden súlyos penészesedés légúti vagy immunrendszeri problémákat okozhat vagy súlyosbíthat.

    Ha a penészgomba olyan területen növekszik, amely továbbra is nedves, a legjobb, ha konzultálsz a penészmentesítés szakértőjével, hogy professzionális takarítási szolgáltatásokat nyújtson, hogy megtudd, van-e penész a falakon belül. A jó hír az, hogy képesnek kell lenned arra, hogy a legtöbb mindennapi penészproblémát saját magad tisztítsd. Olvass tovább, hogy megtudd, hogyan lehet biztonságosan és hatékonyan elpusztítani a penészgombát otthonod falán és mennyezetén.

    Először permetezz fehérítő oldatot, hogy megtámadd a penészfoltokat a falakon

    Keverj össze egy rész fehérítő oldatot három rész vízzel egy spray-palackban, és alaposan telítsd be a fal penészes területeit. Munka közben nyisd ki az ablakot, vagy tartsd működésben a ventilátort; a fehérítő gőzei kellemetlenek és irritálhatják a tüdőt.

    Hagyd, hogy a fehérítő néhány percig beszívódjon a falakon lévő formába, majd súrolókefével távolítsd el a foltokat. Ha a foltok kiterjedtek vagy mélyek, előfordulhat, hogy meg kell ismételned a folyamatot az összes elszíneződés eltávolításához.

    Permetezd be a penészgombát a falakon fehér ecettel, hogy megtaláld a probléma gyökerét

    Míg a fehérítő jól elpusztítja a felületi gombákat és eltávolítja a penész által okozott csúnya nyomokat a falakon, nem hatol be mélyen a gipszkartonba, így zavartalanul hagyja a penész „gyökereit”. Ez azt jelenti, hogy a probléma valószínűleg megismétlődik, néha napokon belül.

    A felület alatti penészgombák elpusztítása érdekében permetezz hígítatlan fehér ecetet az érintett területre, és hagyd megszáradni. Ne aggódj a szag miatt; a szag eloszlik, ha az ecet teljesen megszárad.

    Egy csepp megelőzés segítségével akadályozd meg a penész megjelenését

    Miután befejezted a penész eltávolítását a falakról, néhány megelőző intézkedéssel gondoskodj a felületek jó megjelenéséről:

    • Azonnal töröld fel a tócsákat vagy a kiömlött anyagot.
    • Zuhanyzás vagy fürdés után legalább 20 percig hagyd nyitva a fürdőszoba ajtaját működő szellőzőventilátor mellett, vagy a fürdőszoba ablakát, hogy csökkentsd a páratartalmat.
    • Tartsd szemmel a vízvezeték szivárgását. Azonnal javítsd ki őket. A legtöbb penésztípusnak mindössze 24-48 órányi nedvességre van szüksége, mielőtt a spórák elkezdenek szaporodni, és a fekete penész kialakulásának esélye egyre nagyobb, ha hosszabb ideig felügyelet nélkül maradnak a szivárgások.
    • Akasszd fel a nedves törölközőket, hogy gyorsan megszáradjanak.
    • Lehetőleg nyitott fürdőszobaajtó mellett zuhanyozz, hogy a zárt térben ne gyűljön le pára.
    • Helyezz egy kannát nedvességelnyelő szárítószerrel – ezek általában szilikagélt vagy sót tartalmaznak – a fürdőszoba egyik sarkába, vagy üzemeltess párátlanítót, ha különösen párás éghajlaton élsz.
    • Minden használat után húzd le a zuhanyfalakat és az üvegajtókat. Minél szárazabb a zuhany vagy a fürdő, annál kisebb a valószínűsége, hogy penészgomba nő a falakon. (Bónusz: Valószínűleg kevesebb lesz a kemény víz és a szappanhab is.)
    • Amikor eljön az ideje egy fürdőszoba vagy a penészesedésnek kitett terület átfestésének vagy átalakításának, használj penészálló festéket.
    • Tisztítsd meg a fürdőszobát hetente fehérítővel, ecettel vagy kereskedelemben kapható felületi penésztisztítóval. Ne felejtsd el dörzsölni a samponos és tusfürdős palackok alsó részét, ahol a penészspórák hajlamosak elhúzódni.

    Végső gondolatok

    Ha nem vagy biztos abban, hogy van-e penész a fürdőszobádban, tesztelheted a penészt egy penészvizsgáló készlet segítségével. Ha a vizsgálati eredmények pozitívak, kövesd a fent vázolt módszereket a penészfoltok és a falakon lévő penész eltávolítására. Ha már tudod, hogyan lehet megszabadulni a penésztől a falakon, tedd ezt meg, amikor a penészfoltosság legkisebb jeleit látod.

    Miután megtisztítottad a penészt, tartsd távol a nedvességszint szabályozásával a fürdőszobákban és más, penészesedésre hajlamos területeken. Ha a penészprobléma kicsúszik a kezedből, a professzionális penészmentesítés mindig egy lehetőség.

    GYIK arról, hogyan lehet megszabadulni a penésztől a falakon

    Ne vedd félvállról a penészgombával kapcsolatos aggodalmakat. Kövesd a fenti lépéseket a falakon lévő penész eltávolításához és megelőzéséhez. Ha továbbra is kérdéseid vannak a fürdőszobában és az otthon más nedves helyiségeiben előforduló penészesedésről, olvasd el a választ a gyakori kérdésekre.

    K: Mi öli meg a fekete penészt a falakon?

    A fekete penész elleni küzdelem komoly és potenciálisan veszélyes törekvés. Először győződj meg arról, hogy a probléma valóban a fekete penész, majd kövesd a konkrét lépéseket a biztonságos eltávolításához. Néhány népszerű feketepenész gyilkos a bórax, az ecet, a fehérítő és az ammónia. A nem mérgező választások, mint a teafaolaj és a grapefruitmag-kivonat, ugyanolyan hatékonyak lehetnek.

    Megfelelő védőfelszerelésre és tisztítószerekre lesz szükséged, hogy megszabadítsd a falat a fekete penésztől. A gipszkartonban és a padlóban előforduló fekete penész súlyos előfordulását a legjobb szakemberekre bízni.

    K: Hogyan lehet megszabadulni a penésztől a fürdőszobában?

    A penész eltávolítása a falakról eltarthat egy ideig és egy kis izomba, de megteheted a fent vázolt lépések követésével. Ahhoz, hogy valóban megszabadulj a penésztől, és megakadályozd, hogy a jövőben visszatérjen, lépéseket kell tenned a növekedés megakadályozására. A legfontosabb óvintézkedés, hogy a párás helyiségeket a lehető legszárazabbnak és szellősebbnek tartsuk, hogy a penészspórák ne tudjanak megragadni.

    K: Melyik a legjobb penészeltávolító falakra?

    Felületi foltok esetén a fehérítő a legjobb penészeltávolító a falakra, de ha kicsit mélyebben kell tisztítani, a fehér ecet a legjobb megoldás. Kereskedelmi tisztítószereket is találhatsz olyan összetevőkkel, mint a fehérítő, az ammónia és a bórax. Csak ügyelj arra, hogy gondosan kövesd a csomagoláson található utasításokat a gőzök és az expozíció ellenőrzése érdekében.

    K: Meg lehet valaha szabadulni a penésztől a falakon?

    Megszabadulhatsz a felületeken lévő penésztől, és végleg távol tarthatod a fent ismertetett eltávolítási és megelőzési lépésekkel. Ennek ellenére, ha a penész behatol egy felületbe vagy anyagba, szükséges lehet az érintett gipszkarton vagy más anyag eltávolítása és foltozása. A penész tisztítása után penészálló festéket kenhetünk fel, de a penészre festés nem távolítja el.

    K: El kell hagynod egy olyan ház megvásárlását, amelynek falain penészgombák vannak?

    Az, hogy érdemes-e elhagyni egy olyan otthont, ahol penész van a falakon, számos tényezőtől függ. A habarcsban vagy a zuhanypadlón lévő penész eltávolítása nem lehet nehéz. Ha egy lakásfelügyelő penészproblémát talál, az eladónak el kell távolítania, vagy jóvá kell írnia a lakás árát.

    Ekkor a vevő dönti el, hogy a penészmentesítés előtt vagy után költözik be – vagy egyáltalán nem. A széles körben elterjedt penészkárosodás annak a jele lehet, hogy az otthont nem gondosan tartották karban, ami miatt a vásárlók szünetet tarthatnak. Mindenesetre bölcs dolog egyeztetni a hitelezővel, mielőtt aláírnád a szaggatott vonalat.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!