2024. március 29. péntek
More

    Az ecet megöli a penészt?

    Az ecet megöli a penészt? Jó hírek! Biztonságosan távolítsd el otthonodból a csúnya és egészségtelen penészgombát egy olyan eszközzel, amely már megtalálható a kamrádban: ecettel. Legyél körültekintő, és tudd, mikor kell szakembert felvenni, aki gondoskodik róla.


    K: Mozgattam néhány bútort, és penészfoltokat fedeztem fel a falon! Hogyan tudnék megszabadulni tőle? Az ecet megöli a penészt, vagy használjak fehérítőt?

    V: Ha magas a páratartalom, mindig fennáll a penészesedés veszélye. A penész általában a falakon, az alaplécek közelében vagy a mennyezet körül nő. Az olyan területek, mint a fürdőszobák vagy a pincék, különösen hajlamosak a penészgombák kialakulására. A penésznek való kitettség számos problémával jár, például allergiás reakciókkal, légzési problémákkal és asztmával.

    Amikor egy csúnya penészfoltot fedezel fel, felmerülhet a kérdés: az ecet megöli a penészt? Az ecet gombaellenes és antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik, és költségkímélő és hatékony kezelés lehet. A penész tisztítása előtt azonban fontos foglalkozni azzal a nedvességproblémával, amely a penész növekedéséhez vezetett. A penész megcélzása a mögöttes nedvességprobléma kezelése nélkül szinte bizonyosan újbóli növekedéshez vezet.

    Az ecet gomba- és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, így hatékonyan küzd a penész ellen

    Az ecet megöli a penészt? Igen! A háztartási fehér ecet 5 és 8 százalék közötti ecetsavat tartalmaz. Az ecetsav pH-értéke körülbelül 2,5, ami megzavarhatja egy sor mikroorganizmus növekedését. A penészt kis mennyiségű ecettel saját magad is megtisztíthatod, de tudd, mikor kell szakembereket hívnod. A Környezetvédelmi Ügynökség tanácsot ad szakemberek felvételére, ha 10 négyzetláb vagy annál nagyobb területen van penész. Előfordulhat, hogy penészeltávolító szakembert kell felvenned, ha a penész behatolt a fűtési, légkondicionáló vagy szellőzőrendszerbe.

    Az ecet elpusztítja a fekete penészt, és a legjobb, ha nem porózus felületeken használható

    A fehér ecet hatékony eszköz a ház körüli tisztításhoz, szagtalanításhoz és fertőtlenítéshez. Elpusztíthatja a fekete penészt is, amely gyakran vízkár esetén jelenik meg. Permetezz ecetet a penészes felületre, és hagyd állni egy órát. Ezután töröld le vízzel a területet, és hagyd megszáradni. Minden szagnak néhány órán belül el kell tűnnie.

    Bár a legtöbb felületen biztonságosan használható, az ecet valószínűleg nem lesz hatékony a penész eltávolítására a puha felületekről. Ha penész van a padlóburkolatokon vagy más alakítható felületeken, akkor azokat ki kell cserélni.

    A körülbelül 4 százalékos ecetsavat tartalmazó ecet elpusztíthatja a Penicillium chrysogenum-ot, az Aspergillus fumigatus penészgombát azonban nem

    Egy 2015-ös tanulmány megállapította, hogy a körülbelül 4 százalékos ecetsavat tartalmazó ecet alkalmas a háztartási penészgombák, köztük a Penicillium chrysogenum kezelésére, de az Aspergillus fumigatus kezelésére nem. Az előbbi gyakran nedves környezetben, míg az utóbbi a növényi anyagokban és a talajban található. Ha kétségeid vannak a jelenlévő penész típusával kapcsolatban, fordulj szakemberhez, aki képes lesz megkülönböztetni.

    Az ecet biztonságos a legtöbb felületen, beleértve a fát is, de a padlóburkolatok gyártói gyakran figyelmeztetnek arra, hogy kerüljék a fapadló ecettel történő tisztítását, mivel az károsíthatja a védőréteget. Ne keverd össze az ecetet fehérítővel; a keverék mérgező klórgázt képezhet. Ezenkívül ne keverd össze az ecetet hidrogén-peroxiddal. A reakció során egy perecetsav nevű mérgező vegyszer keletkezik, amely potenciálisan irritálhatja a bőrt és a szemet.

    Az ecet sikeresen elpusztítja a penészt a gipszkartonon és a bőrön

    Az ecet megöli a penészt a gipszkartonon és a bőrön? Biztonságosan használhatod az ecetet a penész elpusztítására a gipszkartonon, de legyél óvatos a súrolás során, hogy ne sértsd meg az alatta lévő felületet. Az ecet hatékonyabb, mint a fehérítő a gipszkarton tisztítása során, mert a fehérítő csak a felületen öli el a penészt, nem az alatt. Ez azt jelenti, hogy a penész valószínűleg visszanő. Ha fehérítőt használnak porózus felületeken, a penész mélyebbre kerül az anyagba, hogy elkerülje.

    Az ecet a bőrön lévő penészgombák elpusztítására is használható, és javasolt az ecetet 1:1 arányú vízzel hígítani. Ha az ecetes keveréket ruhára kenjük, megelőzhetjük a bőr túltelítését és károsodását.

    Az ecet megöli a penészt a betonon, de károsíthatja a környező cementréteget

    Az ecet megöli a penészt a betonon? Az ecetet nem ajánlott betonra használni. Mivel savas, ronthatja a tömítőanyagot vagy a cementkötést. Egy szakember segíthet eltávolítani a penészt a bonyolultabb felületekről, például a betonról.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!